Wydarzenia - Kino

Adapter – Kino Bez Barier. „Chleb i sól” z audiodeskrypcją i napisami oraz dyskusja o ksenofobii z PJM. 23 kwietnia.

Kolorowy kadr z filmu. Dwóch mężczyzn i dwójka młodszych chłopców. Siedzą obok siebie na asfalcie. Jeden z nich pali, w powietrzu unosi się dym. W tle las.

Zapraszamy na film „Chleb i sól” z audiodeskrypcją i napisami oraz dyskusję. Jest to pełnometrażowy debiut Damiana Kocura inspirowany prawdziwymi wydarzeniami. „Chleb i sól” to pozbawiona publicystycznych skrótów opowieść o ksenofobii i tożsamości. To film nie tyle o braku tolerancji, ile o przemocy jako takiej, ponieważ ona pojawia się w różnych scenach i kontekstach.

Przed pokazem porozmawiamy z zaproszonymi gośćmi – o filmie, ale też o podjętym w nim problemie wrogości wobec „obcych”. Do rozmowy zaprosiliśmy aktorkę Nikolę Raczko oraz Bartłomieja Ciążyńskiego, wiceprezydenta Wrocławia, doradcę społecznego prezydenta Wrocławia ds. tolerancji i przeciwdziałania ksenofobii. Będzie też z nami przedstawiciel wrocławskiego Stowarzyszenia Nomada.

O filmie:
Centralnym punktem spotkań lokalnej młodzieży jest nowo powstały bar z kebabem. Lokalna młodzież dobrze żyje z obcokrajowcami, są jednak drobne wyjątki. Z czasem konflikt między grupą pracowników a chłopakami z osiedla zaostrza się. U zastraszanych obcokrajowców zaczyna pojawiać się lęk i poczucie zagrożenia.

Kiedy?
23 kwietnia
godzina 16:00

Gdzie?
Kino Nowe Horyzonty
Kazimierza Wielkiego 19a/21
Wrocław

Rezerwacja biletów i odbiorników przez Fundację Katarynka pod adresem:
rezerwacje@adapter.pl lub pod numerem 725 211 301 lub 507 507 129 (sms)

Dla osób z niepełnosprawnością oraz asystentów cena biletu to 8zł. Bilety będzie można odebrać w kasie kina.

WIĘCEJ O FILMIE:
Jest początek wakacji. Obiecujący pianista, student Warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego Tymek przyjeżdża do rodzinnych Strzelec Opolskich, gdzie witają go matka i młodszy brat Jacek. Chłopak spędza wolny czas w towarzystwie dawnych znajomych. Wspólnie odwiedzają niedawno otwarty bar z kebabem, prowadzony przez osoby pochodzenia arabskiego. Tymek obserwuje niechęć swoich kolegów wobec pracowników baru, która wkrótce przeradza się w agresję.

Film miał swoją premierę w sekcji Horyzonty 79. Edycji Festiwalu Filmowego w Wenecji zdobywając Nagrodę Specjalną Jury. Film zdobył także nagrodę dla najlepszego reżysera na Festiwalu Filmowym Złota Pomarańcza w Antalyi w 2022 r. i został nagrodzony Brązową Piramidą na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym w Kairze w 2022 r.

Dojazd MPK
Przystanek Narodowe Forum Muzyki (tramwaje: 4, 6, 7, 11, 74)
Przystanek Rynek (autobusy: K, D, 132, 142, 144, 122, tramwaje: 3, 6, 7, 10, 15, 33, 74)
Przystanek Plac Jana Pawła (tramwaje 10, 3, 15, 33, 74, autobusy: 102, 103, 104, 107, 109, 122, 144, 142, 132, 127)

Szczegółowe informacje dotyczące dojazdu pod linkiem:
WROMIK Kultura Kina – YouTube

Projekt „Adapter. Kino bez barier. Przegląd filmów dostępnych dla wszystkich” dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Dofinansowano również ze środków PFRON w dyspozycji Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej we Wrocławiu. Projekt jest dedykowany osobom z orzeczeniem o niepełnosprawności.