logo ETR

Informacja o działalności Fundacji Katarynka w tekście łatwym do czytania i rozumienia ETR

Nie wierzymy w idealny świat, ale walczymy o lepszą rzeczywistość. Jesteśmy ludźmi, którzy każdego dnia starają się przyłożyć cegiełkę do budowania dostępności. Wsłuchujemy się w potrzeby osób z różnymi niepełnosprawnościami. To właśnie one powinny być dyrygentem w dostępnościowej orkiestrze.

Nasz repertuar to tworzenie dostępnych wydarzeń. Otwieramy przestrzeń kultury, sportu i kinematografii osobom niewidomym i niesłyszącym.

Tworzymy audiodeskrypcje i napisy do filmów.

Dostosowujemy wystawy muzealne.

Organizujemy cykliczne pokazy filmowe bez barier w Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu oraz spacery z audiodeskrypcją i tłumaczeniem na Polski Język Migowy po najciekawszych zakątkach miasta.

Prowadzimy działalność ekspercką, wspierając i szkoląc instytucje kultury, organizacje pozarządowe oraz instytucje publiczne.

Przystosowujemy do potrzeb niewidomych wydarzenia sportowe, głównie mecze piłki nożnej we Wrocławiu, na stadionie Legii Warszawa oraz online podczas meczów reprezentacji Polski rozgrywanych w kraju. Dzięki współpracy m.in. z NC+ tworzymy także audiodeskrypcje do wydarzeń sportowych transmitowanych przez stacje telewizyjne.

Pierwsze skrzypce gra ADAPTER – portal filmowy dla osób niewidomych i niesłyszących. To pierwszy w Polsce i jeden z niewielu na świecie portali vod z filmami dostosowanymi dla widzów z dysfunkcją wzroku i słuchu. Portal działa od 2014 roku i gromadzi ponad 30 tysięcy widzów miesięcznie. Obecnie prezentuje 150 polskich filmów z audiodeskrypcją i napisami.

Skoro już mowa o katarynkowej muzyce – instrumenty najlepiej brzmią razem, dlatego liczy się dla nas praca zespołowa. W naszym zespole znajdziemy ekspertów z niepełnosprawnościami, którzy szkolą, tworzą dostosowania, konsultują, a także komunikują się z odbiorcami.

Chodź, rozsiądź się i porozmawiaj z nami o różnorodności.

Statut Fundacji na Recz Rozwoju Audiodeskrypcji KATARYNKA

Statut Fundacji Katarynka

Sprawozdania Merytoryczne z Działalności Fundacji KATARYNKA

Sprawozdanie Merytoryczne 2018

Sprawozdanie Merytoryczne 2019

Sprawozdanie Merytoryczne 2020

Czarno-biały plakat. Napis Dofinansowano ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Kultura Cyfrowa. Nad napisem flaga Polski i godło. Poniżej napisu dofinansowanie osiemdziesiąt siedem tysięcy siedemset osiemdziesiąt złotych. Całkowita wartość sto dziesięć tysięcy pięćset złotych.  Czarno-biały plakat. Napis Dofinansowano ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych i ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzącego z Funduszu Promocji Kultury. Projekt Adapter cztery. Film i kultura bez barier. Powyżej napisu flaga Polski i godło. Poniżej napisu dofinansowanie czterysta dziewięć tysięcy siedemset piętnaście złotych trzydzieści sześć groszy. Całkowita wartość pięćset dwanaście tysięcy sto czterdzieści cztery złote dwadzieścia groszy.