Ludzie fundacji

Nie od dziś wiadomo, że największym kapitałem każdej organizacji są ludzie, którzy ją tworzą. Nawet jeśli jest ich niewielu, to i tak są najważniejsi…

Justyna Mańkowska. Reporterka radiowa, przez kilka lat związana z Grupą Radiową Agory. Pracę zawodową zaczynała we wrocławskim oddziale TVN24. Jest pomysłodawczynią i inicjatorką fundacji. Odpowiedzialna za powstawanie nowych projektów i pozyskiwanie funduszy. Czasami ma olśniewające pomysły;) Wcześniej mieszkała w Edynburgu, gdzie otrzymała Higher National Diploma na kierunku Multimedia w Jewel&Esk Valley College. Jest podróżniczką, żeby nie powiedzieć powsinogą. Wszędzie, gdzie jedzie, zabiera swojego syna Sebę. Audiodeskrypcja uświadomiła jej także, czym jest spalony, ‘wapno’ oraz drybling podczas kursu na audiodeskryptora meczowego na EURO2012.

Mariusz Trzeciakiewicz
Magister politologii. Ukończył Wydział Nauk Społecznych na Uniwersytecie Wrocławskim. Jako prezes  Fundacji odpowiada za wszystkie kluczowe sprawy, pracuje zarówno przy tworzeniu audiodeskrypcji i napisów dla niesłyszących, jak i przy rozpisywaniu projektów i kampaniach promocyjnych. Inicjator powołania fundacji. Dziś specjalista ds. dostępności, wcześniej dziennikarz. Przez wiele lat związany z mediami, głównie Grupy Radiowej Agory. Reporter, wydawca serwisów informacyjnych, dyrektor programowy i szef Lokalnej Agencji Informacyjnej.

Prywatnie tata 13-letniej Nataszy, właściciel psa Kapsla i kici Mamrysi (nie mylić z Marysią). Zapalony cyklista i pasjonat nowych technologii.

Alina Szeptycka. Z wykształcenia polonistka, z doświadczeniami w edukacji, branży wydawniczej i sektorze pozarządowym. Absolwentka Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego, przez wiele lat pracowała w publicznym liceum. Uczestniczka wielu projektów antydyskryminacyjnych, szczególnie w zakresie przeciwdziałania przemocy wobec kobiet. Trenerka antydyskryminacyjna. W Fundacji „Katarynka” odpowiada za koordynację projektów i szkolenia instytucji kultury w zakresie dostępności.

Prywatnie matka dwóch nastolatków, aktywistka, miłośniczka literatury, sztuki i północnej melancholii.

Wioletta Boczar – Dominiak. Surdopedagog, terapeuta Zajęciowy, absolwentka Dolnośląskiej Szkoły Wyższej we Wrocławiu. Od 2013 roku  Rzeczniczka studentów i doktorantów z niepełnosprawnościami w DSW. Była wychowawcą młodzieży głuchej i słabosłyszącej w ośrodku szkolno-wychowawczym. W Fundacji jest specjalistką ds. kontaktu z osobami G/głuchymi. Tłumaczy na język migowy warsztaty, oprowadzania i materiały video. Zajmuje się organizacją pokazów filmowych Adapter. Szkoli pracowników instytucji kultury z dostępności dla osób z niepełnosprawnością słuchu.

Wiola o sobie: „Sama jestem osobą słabosłyszącą. Lubię czytać książki, tańczyć, jeździć na rowerze, lubię podróże, wycieczki w góry, uśmiechniętych ludzi. Lubię pomagać innym.”

Zdjęcie portetowe MagdyMagdalena Dudowicz. Obroniła dwa tytuły magisterskie na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Z zamiłowania humanistka. Jest łącznikiem między niewidomymi i słabowidzącymi odbiorcami portalu Adapter. Co miesiąc pisze newsletter filmowy do fanów Adaptera. Konsultuje audiodeskrypcję do filmów, dzieł sztuki i obiektów muzealnych.

Magda o sobie: „Uważam się za szczęściarę, gdyż w pracy łączę przyjemne konsumowanie kultury z pożytecznym. Swoimi uwagami pomagam budować dobrej jakości audiodeskrypcję, która pozwala wyobrażać sobie rzeczywistość opisywaną i rejestrowaną sprawnymi oczami.”

Michał Waszkiewicz o sobie:Na co dzień Radio Złote Przeboje i Radio Pogoda we Wrocławiu. Mało? Działam także w branży eventowej jako konferansjer. Jeszcze? Proszę bardzo – prowadzę na Uniwersytecie Wrocławskim ćwiczenia z dziennikarstwa sportowego. Wciąż mało? Jestem spikerem na meczach Gwardii Wrocław. A że mam jeszcze trochę czasu to jestem sportowym audiodeskryptorem od 2012 roku. Piłka nożna i żużel we Wrocławiu, ale jak trzeba, to sporty walki, czy siatkówkę też opiszę bez problemów. Sporadycznie, ale zajmuje się także audiodeskrypcją koncertów i wydarzeń kulturalnych. Z wykształcenia jestem dziennikarzem sportowym i animatorem społeczności lokalnych. Lubię mówić i z tego mówienia żyję. I jakoś tak wyszło, że ludzie nawet lubią mnie słuchać :)”

Zdjęcie portetowe Magdy O. Magdalena Orłoś. Z wykształcenia terapeuta zajęciowy, tyflopedagog.
Szkoli pracowników instytucji kultury z dostępności dla osób z niepełnosprawnością wzroku.

Magda o sobie: „W Fundacji znalazłam przestrzeń, gdzie jako osoba po utracie wzroku mogę  spełniać się zawodowo przekazując instytucjom kultury swoją wiedzę i doświadczenie. Dzięki temu „otwieramy ludziom oczy” na nasze potrzeby, a także drzwi do wcześniej niedostępnych miejsc dla środowiska osób Głuchych i niewidomych.”

Marta Mazgaj. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Wrocławskiego i Zarządzania na Uniwersytecie Ekonomicznym. Zawodowo zajmuje się kreacją, strategią, budowaniem wizerunku marek, usług idei. Właścicielka agencji PR Maniprojekt, inicjatorka Studia Bardzo – innowacyjnej spółki zajmującej się projektowaniem komunikacji. W „Katarynce” – przewodnicząca Rady Fundacji oraz konsultant ds. promocji i wizerunku. Prywatnie ogarniaczka, mama Tymona i Leona, miłośniczka natury i kultury. Lubi lubić.