Ludzie fundacji

Zdjęcie portretowe: Wiceprezeska Justyna Mankowska ubrana w jasną bluzkę. Nosi okulary, uśmiecha się delikatnie, patrzy w obiektyw.Justyna Mańkowska. Z wykształcenia dziennikarka, absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego. Pomysłodawczyni  i inicjatorka  fundacji. Twórczyni audiodeskrypcji filmowej  i teatralnej. Inicjatorka Wrocławskich Standardów Dostępności Kultury i Wydarzeń. Członkini Społecznej Rady przy Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich we Wrocławiu. Kreuje nowe kierunki działań w fundacji, wymyśla projekty . Animuje i sieciuje instytucje kultury w zakresie dostępności. Konsultuje ich działania i programy.  Autorka poradników dostępnościowych i ekspertyz. Szkoli z zakresu dostępności, obsługi odbiorców z niepełnosprawnościami i audiodeskrypcji. Stawia na współpracę z innymi organizacjami pozarządowymi. Członkini Rady ds. Równego Traktowania powołanej przez Prezydenta Wrocławia Jacka Sutryka. Kiedyś reporterka radiowa w Grupie Radiowej Agory. Pracę dziennikarską zaczynała w TVN24

Mama Sebastiana i Ali. W jej stadzie są też mąż Grzesiek i pies Kazik. Kocha być z ludźmi, jeść i dużo mówić. Generalnie lubi życie.

Zdjęcie portretowe: Wiceprezes fundacji Mariusz Trzeciakiewicz. Ubrany w koszulę i marynarkę. Na nosie okulary, poważnym wzrokiem patrzy w obiektyw.Mariusz Trzeciakiewicz. Magister politologii. Ukończył Wydział Nauk Społecznych na Uniwersytecie Wrocławskim. Inicjator powołania fundacji. Twórca audiodeskrypcji i napisów dla niesłyszących. Odpowiada za monitoring projektów oraz fundacyjne finanse. Autor publikacji na temat dostępności. Ekspert szczególnie wkręcony w technologiczne aspekty dostępności. Zarządza procesem dostosowań materiałów audiowizualnych od napisania tekstu do produkcji nośnika. Doradza, konsultuje i wspiera organizatorów wydarzeń na żywo w zakresie realizacji dostosowań. Szkoli z zakresu tworzenia napisów dla niesłyszących, audiodeskrypcji, produkcji dostępności. Dziś specjalista ds. dostępności, wcześniej dziennikarz. Przez wiele lat związany z mediami, głównie Grupy Radiowej Agory. Reporter, wydawca serwisów informacyjnych, dyrektor programowy i szef Lokalnej Agencji Informacyjnej. Aktualnie jest w trakcie szkolenia na certyfikowanego audytora dostępności.

Prywatnie tata nastoletniej Nataszy, właściciel psa Kapsla i kici Mamrysi (nie mylić z Marysią). Zapalony cyklista i pasjonat nowych technologii.

Zdjęcie portretowe: Wioletta Boczar-Dominiak. Patrzy w obiektyw i uśmiecha się. Ubrana w dżinsową koszulę.Wioletta Boczar – Dominiak. Surdopedagog, terapeuta Zajęciowy, absolwentka Dolnośląskiej Szkoły Wyższej we Wrocławiu. Od 2013 roku  Rzeczniczka studentów i doktorantów z niepełnosprawnościami w DSW. Była wychowawcą młodzieży głuchej i słabosłyszącej w ośrodku szkolno-wychowawczym. W Fundacji jest specjalistką ds. kontaktu z osobami G/głuchymi. Tłumaczy na język migowy warsztaty, oprowadzania i materiały video. Zajmuje się organizacją pokazów filmowych Adapter. Szkoli pracowników instytucji kultury z dostępności dla osób z niepełnosprawnością słuchu.

Wiola o sobie: „Sama jestem osobą słabosłyszącą. Lubię czytać książki, tańczyć, jeździć na rowerze, lubię podróże, wycieczki w góry, uśmiechniętych ludzi. Lubię pomagać innym.”

Zdjęcie portretowe: Magda Brumirska-Zielińska. Długie, kręcone włosy, na nosie okulary. Ubrana w koszulkę w kolorowe paski. Patrzy w obiektyw i uśmiecha się.Magda Brumirska-Zielińska. Z wykształcenia dziennikarka i psycholożka, absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego. W Katarynce koordynatorka projektów. Pracowała przy organizacji Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016, W Strefie Kultury Wrocław odpowiadała za Wrocławski Program Wydawniczy i koordynowała procesy udostępniania programu dla osób z niepełnosprawnościami. W Katarynce koordynuje projekty, pilotuje zlecenia, prowadzi szkolenia dla instytucji kultury, szkół i uczelni. Rozwija znajomość Polskiego Języka Migowego – po zakończonym kursie przydaje się siedzenie przy biurku obok Wioli, z którą można ćwiczyć słówka. Szkoli się na audytorkę dostępności.

Prywatnie entuzjastka fantastyki, jazdy na rowerze i jogi. W wolnym czasie robi swetry i ćwiczy przybijanie piątki ze swoimi kotami, Sherlockiem i Luną.

Zdjęcie portretowe: Uśmiechnięta Ola szalek-palmowska. Krótkie blond włosy, usta pomalowane na czerwono.Aleksandra Szalek-Palmowska. Magister filologii polskiej. Od ponad 13 lat pracuje w Polskim Związku Głuchych, tłumaczka i wykładowczyni języka migowego, asystentka osób niesłyszących. Posiada doświadczenie w prowadzeniu projektów skierowanych do osób Głuchych, w tłumaczeniu różnego rodzaju wydarzeń, projektów (np. Żywa Biblioteka), wykładów dla niesłyszących studentów na Dolnośląskiej Szkole Wyższej. Chętnie promuje i dzieli się wiedzą o języku migowym, życiu Głuchych i Kulturze Głuchych.

Prywatnie mama energicznego trzylatka i entuzjastka literatury kryminalnej.

Zdjęcie portretowe: Anna Brzegowa Jabczyk. Długie kręcone włosy. Ubrana w koszulę, na nosie okulary. Patrzy w obiektyw i uśmiecha się delikatnie.Anna Brzegowa-Jabczyk. Magister Zarządzania Kadrami na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Przez wiele lat matka
na pełny etat, czyli rehabilitantka, terapeutka i nauczycielka dla młodszego syna, który jest głuchym autystą. To dla niego ukończyła trzy stopniowy kurs Języka migowego. Od 17 lat związana ze środowiskiem osób z niepełnosprawnościami zwłaszcza w obrębie narządu słuchu. Pracowała z osobami Głuchymi i dla Głuchych, min. jako animator pracy osób niesłyszących.

W Fundacji zajmuje się administracją biura , kadrami i rozliczeniami. Prowadzi również szkolenia z dostępności dla osób niepełnosprawnościami słuchu.

Zdjęcie: Alicja Regiewicz, długie brązowe włosy. Na nosie okrągłe okulary. Uśmiecha się szeroko. Opiera się ręką o skrzynkę pocztową z napisem Radosna. W tle teren zielony.Alicja Regiewicz. Absolwentka dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu oraz kulturoznawstwa na Uniwersytecie Wrocławskim. Obecnie studiuje psychologię uzależnień. Prowadzi warsztaty pisarskie w Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej i Monarze.

W Fundacji „Katarynka” odpowiada za koordynację projektów i redagowanie portalu ADAPTER. Z pasji pisarka i poetka. Publikowana w magazynach, takich jak „Twórczość”, „Dwutygodnik”, „Odra”, „Tekstualia”, „Helikopter”, „Wakat”, „Fabularie”, „Afront” „Drobiazgi” , „Zakład”, „Wydawnictwo J”. Miłośniczka muzyki metalowej.

Zdjęcie: Portret Ani Jeżowskiej Siwek. KróAnna Jeżowska Siwek. Od ponad 10 lat pracuje w sektorze pozarządowym i działa na rzecz osób z niepełnosprawnościami. Zajmuje się pisaniem, realizacją i rozliczaniem projektów finansowanych ze środków publicznych. Przeprowadziła wiele szkoleń z tego zakresu; wykładała zarządzanie projektami na uczelni wyższej.

Zawodowo związana także z Fundacją Promyk Słońca, gdzie m.in. koordynuje projekt asystentury dla osób z niepełnosprawnościami. Szkoli z dostępności i pisania tekstów łatwych do czytania i rozumienia. Tematami, które leżą jej na sercu jest także dostępność architektoniczna, asystentura i opieka wytchnieniową.

Jest współautorką Wrocławskich Standardów Dostępności Kultury i Wydarzeń oraz współtwórczynią programu Wrocławskich Certyfikatów
Bezpieczeństwa dla Osiedli.

Ukończyła studia z z filologii romańskiej polityk publicznych Unii Europejskiej. Najbardziej lubi ludzi, koty i morze.

Zdjęcie portetowe Magdy DudowiczMagdalena Dudowicz. Obroniła dwa tytuły magisterskie na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Z zamiłowania humanistka. Jest łącznikiem między niewidomymi i słabowidzącymi odbiorcami portalu Adapter. Co miesiąc pisze newsletter filmowy do fanów Adaptera. Konsultuje audiodeskrypcję do filmów, dzieł sztuki i obiektów muzealnych.

Magda o sobie: „Uważam się za szczęściarę, gdyż w pracy łączę przyjemne konsumowanie kultury z pożytecznym. Swoimi uwagami pomagam budować dobrej jakości audiodeskrypcję, która pozwala wyobrażać sobie rzeczywistość opisywaną i rejestrowaną sprawnymi oczami.”

Michał Waszkiewicz o sobie:Na co dzień Radio Złote Przeboje i Radio Pogoda we Wrocławiu. Mało? Działam także w branży eventowej jako konferansjer. Jeszcze? Proszę bardzo – prowadzę na Uniwersytecie Wrocławskim ćwiczenia z dziennikarstwa sportowego. Wciąż mało? Jestem spikerem na meczach Gwardii Wrocław. A że mam jeszcze trochę czasu to jestem sportowym audiodeskryptorem od 2012 roku. Piłka nożna i żużel we Wrocławiu, ale jak trzeba, to sporty walki, czy siatkówkę też opiszę bez problemów. Sporadycznie, ale zajmuje się także audiodeskrypcją koncertów i wydarzeń kulturalnych. Z wykształcenia jestem dziennikarzem sportowym i animatorem społeczności lokalnych. Lubię mówić i z tego mówienia żyję. I jakoś tak wyszło, że ludzie nawet lubią mnie słuchać :)”

Zdjęcie portetowe Magdy O. Magdalena Orłoś. Z wykształcenia terapeuta zajęciowy, tyflopedagog.
Szkoli pracowników instytucji kultury z dostępności dla osób z niepełnosprawnością wzroku.

Magda o sobie: „W Fundacji znalazłam przestrzeń, gdzie jako osoba po utracie wzroku mogę  spełniać się zawodowo przekazując instytucjom kultury swoją wiedzę i doświadczenie. Dzięki temu „otwieramy ludziom oczy” na nasze potrzeby, a także drzwi do wcześniej niedostępnych miejsc dla środowiska osób Głuchych i niewidomych.”

Marta Mazgaj. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Wrocławskiego i Zarządzania na Uniwersytecie Ekonomicznym. Zawodowo zajmuje się kreacją, strategią, budowaniem wizerunku marek, usług idei. Właścicielka agencji PR Maniprojekt, inicjatorka Studia Bardzo – innowacyjnej spółki zajmującej się projektowaniem komunikacji. W „Katarynce” – przewodnicząca Rady Fundacji oraz konsultant ds. promocji i wizerunku. Prywatnie ogarniaczka, mama Tymona i Leona, miłośniczka natury i kultury. Lubi lubić.