Ludzie fundacji

Nie od dziś wiadomo, że największym kapitałem każdej organizacji są ludzie, którzy ją tworzą.

Wśród nas są pionierzy dostępności oraz eksperci z niepełnosprawnościami, którzy szkolą, tworzą dostosowania, konsultują, komunikują się  z odbiorcami.

Oprócz profesjonalizmu bardzo cenimy sobie dobry klimat. Dlatego naprawdę się lubimy. W naszej siedzibie zawsze możesz liczyć na dobrą kawę.

Justyna Mańkowska. Z wykształcenia dziennikarka, absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego. Pomysłodawczyni  i inicjatorka  fundacji. Twórczyni audiodeskrypcji filmowej  i teatralnej. Inicjatorka Wrocławskich Standardów Dostępności Kultury i Wydarzeń. Członkini Społecznej Rady przy Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich we Wrocławiu. Kreuje nowe kierunki działań w fundacji, wymyśla projekty . Animuje i sieciuje instytucje kultury w zakresie dostępności. Konsultuje ich działania i programy.  Autorka poradników dostępnościowych i ekspertyz. Szkoli z zakresu dostępności, obsługi odbiorców z niepełnosprawnościami i audiodeskrypcji. Stawia na współpracę z innymi organizacjami pozarządowymi. Członkini Rady ds. Równego Traktowania powołanej przez Prezydenta Wrocławia Jacka Sutryka.
Kiedyś reporterka radiowa w Grupie Radiowej Agory. Pracę dziennikarską zaczynała w TVN24

Mama Sebastiana i Ali. W jej stadzie są też mąż Grzesiek i pies Kazik. Kocha być z ludźmi, jeść i dużo mówić. Generalnie lubi życie.

Mariusz Trzeciakiewicz. Magister politologii. Ukończył Wydział Nauk Społecznych na Uniwersytecie Wrocławskim. Inicjator powołania fundacji. Twórca audiodeskrypcji i napisów dla niesłyszących. Odpowiada za monitoring projektów oraz fundacyjne finanse. Autor publikacji na temat dostępności. Ekspert szczególnie wkręcony w technologiczne aspekty dostępności. Zarządza procesem dostosowań materiałów audiowizualnych od napisania tekstu do produkcji nośnika. Doradza, konsultuje i wspiera organizatorów wydarzeń na żywo w zakresie realizacji dostosowań. Szkoli z zakresu tworzenia napisów dla niesłyszących, audiodeskrypcji, produkcji dostępności. Dziś specjalista ds. dostępności, wcześniej dziennikarz. Przez wiele lat związany z mediami, głównie Grupy Radiowej Agory. Reporter, wydawca serwisów informacyjnych, dyrektor programowy i szef Lokalnej Agencji Informacyjnej.

Prywatnie tata nastoletniej Nataszy, właściciel psa Kapsla i kici Mamrysi (nie mylić z Marysią). Zapalony cyklista i pasjonat nowych technologii.

Portret Wioli Boczar-DominiakWioletta Boczar – Dominiak. Surdopedagog, terapeuta Zajęciowy, absolwentka Dolnośląskiej Szkoły Wyższej we Wrocławiu. Od 2013 roku  Rzeczniczka studentów i doktorantów z niepełnosprawnościami w DSW. Była wychowawcą młodzieży głuchej i słabosłyszącej w ośrodku szkolno-wychowawczym. W Fundacji jest specjalistką ds. kontaktu z osobami G/głuchymi. Tłumaczy na język migowy warsztaty, oprowadzania i materiały video. Zajmuje się organizacją pokazów filmowych Adapter. Szkoli pracowników instytucji kultury z dostępności dla osób z niepełnosprawnością słuchu.

Wiola o sobie: „Sama jestem osobą słabosłyszącą. Lubię czytać książki, tańczyć, jeździć na rowerze, lubię podróże, wycieczki w góry, uśmiechniętych ludzi. Lubię pomagać innym.”

POrtret Magdy Brumirskiej-ZielińskiejMagda Brumirska-Zielińska. Z wykształcenia dziennikarka i psycholożka, absolwentka Uniwersytetu Wrocławskiego. W Katarynce koordynatorka projektów. Pracowała przy organizacji Europejskiej Stolicy Kultury Wrocław 2016, W Strefie Kultury Wrocław odpowiadała za Wrocławski Program Wydawniczy i koordynowała procesy udostępniania programu dla osób z niepełnosprawnościami. W Katarynce koordynuje projekty, pilotuje zlecenia, prowadzi szkolenia dla instytucji kultury, szkół i uczelni. Rozwija znajomość Polskiego Języka Migowego – po zakończonym kursie przydaje się siedzenie przy biurku obok Wioli, z którą można ćwiczyć słówka.

Prywatnie entuzjastka fantastyki, jazdy na rowerze i jogi. W wolnym czasie robi swetry i ćwiczy przybijanie piątki ze swoimi kotami, Sherlockiem i Luną.

Dorota Przerwa - zdjęcie portretowe.Dorota Przerwa. Redaktorka. Przez wiele lat związana z Gazetą Wyborczą we Wrocławiu, gdzie była sekretarzem redakcji. Na Politechnice Wrocławskiej prowadziła pismo Pryzmat, zajmowała się tam również promocją platformy AZON (Atlas Zasobów Otwartej Nauki), udostępniającej kilkadziesiąt tysięcy zasobów nauki czterech wrocławskich uczelni i IBS PAN. W Fundacji „Katarynka” odpowiada za koordynację projektów i redagowanie portalu ADAPTER.

Zwolenniczka zdrowego trybu życia. Pływa, jeździ na nartach, ćwiczy jogę. Zwiedza świat konno lub na rowerach.

Zdjęcie portetowe MagdyMagdalena Dudowicz. Obroniła dwa tytuły magisterskie na Uniwersytecie Ekonomicznym w Krakowie. Z zamiłowania humanistka. Jest łącznikiem między niewidomymi i słabowidzącymi odbiorcami portalu Adapter. Co miesiąc pisze newsletter filmowy do fanów Adaptera. Konsultuje audiodeskrypcję do filmów, dzieł sztuki i obiektów muzealnych.

Magda o sobie: „Uważam się za szczęściarę, gdyż w pracy łączę przyjemne konsumowanie kultury z pożytecznym. Swoimi uwagami pomagam budować dobrej jakości audiodeskrypcję, która pozwala wyobrażać sobie rzeczywistość opisywaną i rejestrowaną sprawnymi oczami.”

Michał Waszkiewicz o sobie:Na co dzień Radio Złote Przeboje i Radio Pogoda we Wrocławiu. Mało? Działam także w branży eventowej jako konferansjer. Jeszcze? Proszę bardzo – prowadzę na Uniwersytecie Wrocławskim ćwiczenia z dziennikarstwa sportowego. Wciąż mało? Jestem spikerem na meczach Gwardii Wrocław. A że mam jeszcze trochę czasu to jestem sportowym audiodeskryptorem od 2012 roku. Piłka nożna i żużel we Wrocławiu, ale jak trzeba, to sporty walki, czy siatkówkę też opiszę bez problemów. Sporadycznie, ale zajmuje się także audiodeskrypcją koncertów i wydarzeń kulturalnych. Z wykształcenia jestem dziennikarzem sportowym i animatorem społeczności lokalnych. Lubię mówić i z tego mówienia żyję. I jakoś tak wyszło, że ludzie nawet lubią mnie słuchać :)”

Zdjęcie portetowe Magdy O. Magdalena Orłoś. Z wykształcenia terapeuta zajęciowy, tyflopedagog.
Szkoli pracowników instytucji kultury z dostępności dla osób z niepełnosprawnością wzroku.

Magda o sobie: „W Fundacji znalazłam przestrzeń, gdzie jako osoba po utracie wzroku mogę  spełniać się zawodowo przekazując instytucjom kultury swoją wiedzę i doświadczenie. Dzięki temu „otwieramy ludziom oczy” na nasze potrzeby, a także drzwi do wcześniej niedostępnych miejsc dla środowiska osób Głuchych i niewidomych.”

Alina Szeptycka. Z wykształcenia polonistka, z doświadczeniami w edukacji, branży wydawniczej i sektorze pozarządowym. Absolwentka Wydziału Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego, przez wiele lat pracowała w publicznym liceum. Uczestniczka wielu projektów antydyskryminacyjnych, szczególnie w zakresie przeciwdziałania przemocy wobec kobiet. Trenerka antydyskryminacyjna. W Fundacji „Katarynka” odpowiada za tworzenie audiodeskrypcji.

Prywatnie matka dwóch nastolatków, aktywistka, miłośniczka literatury, sztuki i północnej melancholii.

Marta Mazgaj. Absolwentka Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Wrocławskiego i Zarządzania na Uniwersytecie Ekonomicznym. Zawodowo zajmuje się kreacją, strategią, budowaniem wizerunku marek, usług idei. Właścicielka agencji PR Maniprojekt, inicjatorka Studia Bardzo – innowacyjnej spółki zajmującej się projektowaniem komunikacji. W „Katarynce” – przewodnicząca Rady Fundacji oraz konsultant ds. promocji i wizerunku. Prywatnie ogarniaczka, mama Tymona i Leona, miłośniczka natury i kultury. Lubi lubić.