Projekty - Kultura

Kultura dla Wszystkich w 2020. Cykl spacerów z oprowadzaniem po najciekawszych atrakcjach Wrocławia.

W ramach cyklu Kultura dla Wszystkich w 2020 roku zaprosiliśmy osoby z niepełnosprawnościami wzroku i słuchu na cykl spacerów z oprowadzaniem po wrocławskich osiedlach, zabytkach i wystawach sztuki.

We współpracy ze Strefą Kultury Wrocław, Fundacją Art Transparent oraz Muzeum Miejskim Wrocławia, pomimo utrudnionych pandemią warunków, udało nam się w 2020 roku zaprosić osoby z niepełnosprawnościami wzroku i słuchu na cykl spacerów po najciekawszych zakątkach Wrocławia.

uczestnicy spaceru z audiodeskrypcją po starym cmentarzu żydowskim we Wrocławiu

Wspólnie z Ewą Plutą zwiedziliśmy Stary Cmentarz Żydowski – Muzeum Sztuki Cmentarnej, najstarszą zachowaną nekropolię we Wrocławiu. Przeprowadziliśmy dwa spacery: z elementami audiodeskrypcji i z tłumaczeniem na Polski Język Migowy.

Zobacz spacer z tłumaczeniem na PJM lub posłuchaj audiodeskrypcji: nagrobek porucznika Georga Sternberga, nagrobek rabina gminy wrocławskiej Gedajle Tiktina, grobowiec rodziny okulisty Hermana Cohna, grobowiec pisarki Fryderyki Kempner, grobowiec polityka Ferdynanda Lasalle’a.

grupa uczestników spaceru z PJM po festiwalu sztuki Survival w przepompowni port Wrocław

Ewa Pluta zaprosiła nas też na Festiwal Sztuki Współczesnej Survival, który w tym roku odbywał się w budynkach XIX-wiecznej Przepompowni Port Wrocław. W zabytkowych wnętrzach można było zapoznać się z dziełami sztuki współczesnej podejmującymi temat „ziemi jałowej”, ekologii i niszczenia środowiska. Także tutaj odbyły się dwa spacery: z elementami audiodeksyrpcji i z tłumaczeniem na PJM.

Zobacz spacer z tłumaczeniem na PJM lub posłuchaj audiodeskrypcji: ∅leg&Kaśka – The Smell of Eruption – instalacja zapachowa, Martyna Borowiecka – Widzę trzaski, czuję ruch. Przedplan – instalacja malarska, Kaja Pilch – Last forest – instalacja drewniana, Alicja Patanowska – Przestrzeń wyobraźni dźwiękowej – instalacja dźwiękowa, Aleksandra Liput – Artefacts From Nowhere – instalacja site specific (wykonana specjalnie dla miejsca wystawiania).

Uczestnicy spaceru z audiodeskrypcją po osiedlu Brochów

W ramach cyklu Sąsiadujemy Strefy Kultury Wrocław zwiedziliśmy z audiodeskrypcją wrocławskie osiedle Brochów. To zielona okolica zamieszkana pierwotnie głównie przez pracowników kolei, dziś kusi Wrocławian swoją spokojną atmosferą i klimatycznym parkiem z labiryntem. Zobacz film z audiodeskrypcją, na którym Szymon Maraszewski podsumowuje odwiedzone przez nas miejsca.

nietoperz

Podczas organizowanego w ramach cyklu Sąsiadujemy Dnia Trójkąta – święta osiedla Przedmieście Oławskie – przeprowadziliśmy też spacer śladem miejskich nietoperzy tłumaczony na PJM.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury w ramach programu Kultura Dostępna.

Logotyp Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa NarodowegoLogo programu Kultura Dostępna