Projekty - Kino

Adapter. Przegląd Dostępnych Filmów 2023

kino nowe horyzonty we Wrocławiu. Pokaz dostępnego filmu Za duży na bajki

Zadanie polega na upowszechnianiu polskiej i międzynarodowej kinematografii w ramach przeglądu filmów. Pokazom towarzyszą spotkania z twórcami, ekspertami i cykl okołofilmowych spacerów. Zadanie kierujemy do różnorodnej publiczności, w szczególności osób z niepełnosprawnościami słuchu i wzroku. Seanse będą realizowane w dostępnej architektonicznie sali, z audiodeskrypcją, napisami dla niesłyszących i pętlą indukcyjną. Planowany przegląd zakłada 8 pokazów najnowszych bądź premierowych filmów uznanych i docenionych podczas festiwali polskich i międzynarodowych. Przed pokazem odbywać się będą spotkania z twórcami zaangażowanymi w powstanie filmu lub ekspertami, którzy mogą pogłębić merytorycznie temat/problem poruszany w filmie. Będą one tłumaczone na polski język migowy. W ramach przeglądu odbędą się warsztaty „jak działa kino” aby przybliżyć w szczególności niewidomym kinomanom to, co jest dla nich wizualnie niedostępne.

Zaplanowane działania:

• 8 seansów. Seanse będą odbywały się w przedostatnią lub ostatnią niedzielę każdego miesiąca. Będzie to selekcja filmów polskich oraz zagranicznych z napisami, audiodeskrypcją i spotkaniem tłumaczonym na polski język migowy. Na seansach będzie także zainstalowana pętla indukcyjna.
  • 4 spotkania przed seansami. Przed seansami zorganizowane zostaną także spotkania z twórcami, aktorami, ludźmi zajmującymi się ważnymi tematami społecznymi lub mogącymi przybliżyć język dzieła filmowego.
  • 2 oprowadzania. W ramach przeglądu zorganizujemy także 2 oprowadzania ukazujące „kino od kulis” oraz „wytwórnię filmów od kulis”. Spotkania odbędą się w innych niż seanse terminach. Spacery potrwają do 2 godzin. Fundacja zapewni odbiorniki do audiodeskrypcji
  • 1 warsztat. Odbędzie się 1 warsztat na temat języka filmu oraz środków wyrazu. Warsztat potrwa ok. 1,5 godziny. Fundacja zapewni materiały dotykowe oraz asystentów.