Wsparcie dla wniosku na projekt "Adapter. Kino bez barier"

Kochani,

W tym miesiącu niestety nie odbędzie się nasz comiesięczny pokaz w Kinie Nowe Horyzonty. Nasz wniosek o dofinansowanie cyklu Adapter. Kino bez barier w latach 2024-2026 nie dostał pozytywnej decyzji w programie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Film”. Dlatego w marcu nie zapraszamy Was, jak co miesiąc, do Kina Nowe Horyzonty. Za to pracujemy nad tym, żeby spotkać się z Wami już w kwietniu.

Działamy też w sprawie dofinansowania. Wysłaliśmy do MKiDN odwołanie od wyników konkursu, w ciągu miesiąca powinniśmy dostać wyniki konkursu razem z odwołaniami.

Liczymy, że otrzymamy od Ministerstwa Kultury niezbędne fundusze. Jednak nie ukrywamy, że Wasze wsparcie w tej kwestii jest bardzo ważne i może mieć wpływ na decyzję Ministra. Jeżeli cenicie sobie pokazy Fundacji Katarynka i spotkania z nami podczas pokazów, bardzo prosimy o wysłanie krótkiego maila na adres Ministerstwa: esp@kultura.gov.pl. Nasz wniosek to:

„Adapter. Kino bez barier”, złożony przez Fundację Katarynka w programie Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Film”. Numer wniosku: 00879/24.

Będziemy Wam bardzo wdzięczni, jeśli napiszecie o naszych pokazach kilka słów i o tym, dlaczego tak bardzo cenicie sobie spotkania z Fundacją Katarynka w Kinie Nowe Horyzonty.

Możecie użyć gotowego tekstu maila, znajdziecie go poniżej. Podajemy też adresy mailowe posłów i senatorów, którzy mogą pomóc w walce o dofinansowanie naszego wniosku.

Walczymy dalej, bo wszystko co robimy, robimy dla was!

Treść maila

Zwracam się do Pana z prośbą o wsparcie Fundacji Katarynka w staraniach o uzyskanie dofinansowania w ramach programu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Film”.

Jestem uczestnikiem wydarzeń organizowanych w ramach cyklu „Adapter. Kino bez barier”. To rozpoczęty w 2016 roku cykl seansów filmowych z audiodeskrypcją dla niewidzących, napisami dla niesłyszących,  organizowanych w dostępnym architektonicznie Kinie Nowe Horyzonty we Wrocławiu. Dzięki organizowanym przez Fundację Katarynka pokazom ja i moi znajomi możemy uczestniczyć w pokazach filmowych dostosowanych do naszych potrzeb, spotykać twórców filmowych, poznawać od kulis kina i miejsca związane z produkcją filmową.

Niestety, w naborze do programu Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Film” projekt „Adapter. Kino bez barier” nie otrzymał dofinansowania na lata 2024-2026. Kontynuowanie cyklu, przy coraz wyższych cenach uzyskania licencji i braku wpływów z biletów, jest dla Fundacji bardzo utrudnione. Dla osób z niepełnosprawnościami mieszkających we Wrocławiu może to oznaczać zmniejszenie liczby wydarzeń, na których mogą spotkać się z innymi osobami z różnymi potrzebami i tworzyć społeczność osób zaangażowanych w życie kulturalne miasta i Polski.

Bardzo proszę o wsparcie starań Fundacji Katarynka o uzyskanie dofinansowania w trybie odwoławczym: program Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego „Film”, projekt „Adapter. Kino bez barier”, numer wniosku: 00879/24.

Adresy do wysyłki

Bartłomiej Sienkiewicz, Minister Kultury i Dziedzictwa Narodowego