Konferencja. Kultura dla wszystkich. Standardy dostępności i ewakuacja. Z PJM i transkrypcją. Online, 10.12.2020, 10:00

Kultura dla wszystkich Standardy Dostępności. Bezpieczeństwo i ewakuacja Konferencja o dostępności kultury dla osób z niepełnosprawnościami Edycja 2 10 grudnia 2020 / g. 10:00-13:30 ZOOM / Facebook Logotypy: Katarynka, Polska Bez Barier, prezydent (w załączniku), MKiDN, Kultura Dostępna, Gmina Wrocław www.wroclaw.pl

Fundacja Katarynka, Fundacja Polska Bez Barier i Biuro Wrocław bez Barier zapraszają na drugą edycję konferencji „Kultura dla wszystkich”.

W tym roku zapraszamy wyjątkowo na spotkania w formie online.

Konferencja poświęcona jest dwóm wiodącym tematom: powstającym Wrocławskim Standardom Dostępności Instytucji Kultury, a także zagadnieniu bezpieczeństwa i ewakuacji osób ze szczególnymi potrzebami.

Zapraszamy przedstawicieli instytucji kultury, edukatorów muzealnych, animatorów kultury, przedstawicieli samorządów oraz przedstawicieli środowiska osób z niepełnosprawnościami.

Konferencja objęta została patronatem przez Prezydenta Wrocławia Jacka Sutryka.

Czas: 10 grudnia 2020, godz. 10.00 – 13.30
Miejsce: ZOOM https://zoom.us/j/96051253787, transmisja live na Facebooku Katarynki i Fundacji Polska Bez Barier.
Organizatorzy: Fundacja Katarynka; Fundacja Polska Bez Barier
Partnerzy: Biuro Wrocław Bez Barier

Wydarzenie tłumaczone na polski język migowy. Zapewniamy także transkrypcję rozmów przygotowywaną na żywo, dostępną pod adresem http://tiny.cc/avb6tz.

Jeśli macie Państwo pytania, prosimy o kontakt:
Fundacja Katarynka: Magda Brumirska-Zielińska, tel. 725 211 301 email: magdabz@fundacjakatarynka.pl
Fundacja Polska Bez Barier: Maciej Augustyniak, tel. 790 494 794 email: maciek@polskabezbarier.org

Program konferencji:
10.00 – 10.15 – otwarcie konferencji.
10.15 – 11.45 – Moduł I. Wrocławskie Standardy Dostępności Instytucji Kultury i Wydarzeń Kulturalnych
W tej części o powstających wrocławskich standardach dostępności opowiedzą tworzący je eksperci. Porozmawiamy też z przedstawicielką Strefy Kultury Wrocław o potrzebach instytucji kultury w zakresie wiedzy o dostępności i znormalizowanych standardów.
Goście: Justyna Mańkowska, Fundacja Katarynka, Anna Jeżowska-Siwek, koordynatorka projektu, Dominika Kawalerowicz, Strefa Kultury Wrocław, Dominik Golema, Biuro Wrocław Bez Barier, Paweł Parus, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego.
Moderacja: Paulina Galanciak, Projekt Be Together, BWA Wrocław
11.45 – 12.00 – przerwa
12.00 – 13.30 – Moduł II. Ewakuacja osób ze szczególnymi potrzebami.
W tej części w gronie ekspertek i ekspertów zastanowimy się czy potrzeba bezpieczeństwa rzeczywiście jest szczególna, jakie przepisy obecnie regulują kwestie ewakuacji, czy rozwiązania które stosujemy obecnie są wystarczające i jak powinna wyglądać bezpieczna przyszłośćGoście:
Rafał Wąsek, Państwowa Straż Pożarna we Wrocławiu, Małgorzata Perdeus-Białek, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Anna Rutz, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu, Noemi Etush, Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia, Paweł Parus, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego, Rafał Lis, Muzeum Emigracji w Gdyni.
Moderacja: Maciek Augustyniak, Fundacja Polska Bez Barier.

O Gościach konferencji:

• Rafał Wąsek, Zastępca Komendanta Miejskiego, Państwowa Straż Pożarna we Wrocławiu
  • Małgorzata Perdeus-Białek , Trenerka, Inspektorka ppoż, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Anna Rutz, Pełnomocniczka Rektora ds. Osób z niepełnosprawnościami, Uniwersytet Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Noemi Etush, Zastępczyni Kierownika – Koordynatorka ds. Dostępności, Centrum Sztuki Współczesnej Łaźnia
  • Paweł Parus , Pełnomocnik Marszałka ds. Osób z Niepełnosprawnościami, Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego
  • Rafał Lis, Specjalista ds. Wolontariatu, Koordynator ds. Dostępności, Muzeum Emigracji w Gdyni
  • Dominika Kawalerowicz, Dyrektor Programowy, Strefa Kultury Wrocław
  • Justyna Mańkowska, Wiceprezes, Fundacja na Rzecz Rozwoju Audiodeskrypcji Katarynka
  • Anna Jeżowska-Siwek, koordynatorka projektu Standardy Dostępności Kultury i Wydarzeń
  • Dominik Golema, Dyrektor Biura Wrocław Bez Barier
  • Maciek Augustyniak, Fundacja Polska Bez Barier
  • Paulina Galanciak, Projekt Be Together, BWA Wrocław

Wydarzenie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury oraz ze środków Gminy Wrocław.

Udział w konferencji bezpłatny, nie obowiązują zapisy.

Zapraszamy serdecznie!