Spacer z AD po Przedmieściu Oławskim. Dzień Trójkąta we Wrocławiu 7 września o godzinie 16.30

Plakat promujący Dzień TrójkątaStrefa Kultury Wrocław i Fundacja Katarynka zapraszają na spacer z audiodeskrypcją po Przedmieściu Oławskim, ramach obchodów „Dnia Trójkąta”.

W czasie spaceru poznamy ciekawe i historyczne miejsca na osiedlu, m.in. tajemniczy Klasztor Bonifratrów i dawny pałac Biskupów, w którym obecnie znajduje się Muzeum Etnograficzne. Odwiedzimy też filmową gwiazdę wrocławskich ulic, na której swoje dzieło nakręcił Steven Spielberg i poszukamy niezwykłej „uliczki kobiet”. Spacer poprowadzi pasjonatka historii miasta, Ewa Pluta z Muzeum Miejskiego Wrocławia.

• Wycieczka rozpocznie się w Sąsiedzkiej Strefie Relaksu, przy zbiegu ulic Komuny Paryskiej i Kościuszki we Wrocławiu
  • Udział jest bezpłatny
  • Odbiorniki ze słuchawkami do audiodeskrypcji – bezpłatnie zapewnia Fundacja Katarynka
  • Prosimy o wcześniejsze zapisy mailowe: bezbarier@strefakultury.pl

„Dzień Trójkąta” to święto Przedmieścia Oławskiego we Wrocławiu, które w tym roku zapowiada się wyjątkowo. W sobotę 7 września rozpoczniemy od leniwego śniadania w parku, które organizujemy w duchu „less waste”. Przed nami także koncert wrocławskiego duetu Gaijin Blues w niedostępnym na co dzień ogrodzie Konsulatu Republiki Federalnej Niemiec. Spotkamy się także na warsztatach dla dużych i małych, z Joanną Mielewczyk porozmawiamy o książce „Kamienice 2 – opowieści mieszkańców przedwojennego Wrocławia” i zagramy w Trójkonadę, czyli osiedlową wersję słynnej Familiady – nie zabraknie oczywiście lokalnego Karola Strasburgera.

Przez cały dzień warto odwiedzić też lokalne kawiarnie, restauracje i bary, które serwować będą specjalne przysmaki za jedyne 3 złote.
Udział we wszystkich wydarzeniach jest bezpłatny.

„Dzień Trójkąt”a organizowany jest przez Strefę Kultury Wrocław w ramach programu „Sąsiadujemy”.

Program „Sąsiadujemy” dofinansowany jest ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Więcej informacji na www.strefakultury.pl/sąsiadujemy