Spektakl dla dzieci "Hamlet" z AD i PJM. 3 października o godzinie 10.00 - Imaprt we Wrocławiu

Zapraszamy na spektakl teatralny w ramach 7. Międzynarodowego Festiwalu Teatrów dla Dzieci „Dziecinada”. Mała Premiera: „Hamlet”, Teatr Polski w Poznaniu, 40 minut, wiek: 9+. Spektakl z audiodeskrypcją i tłumaczeniem migowym.  3 października, czwartek, godz. 10.00, Impart, ul. Mazowiecka 17. Cena biletu: 5 zł. Fundacja Katarynka zapewnia radyjka do odsłuchu audiodeskrypcji. Kontakt dla grup zorganizowanych: alicja.dolata@strefakultury.pl Kontakt telefoniczny: Fundacja Katarynka 507 507 129

O spektaklu: Twórcy wraz z uczniami szkoły „Łejery” konstruują swój spektakl wokół tematów utraty, miłości, relacji rodzinnych. Sztuka Szekspira jest w tej pracy tak samo ważna jak twórczość zaproszonych do współpracy dzieci. Sięgnięcie po najsłynniejszą tragedię stratfordczyka (i jedną z najważniejszych w historii dramatu), by skonfrontować ją ze świeżym spojrzeniem młodych ludzi, pozwoliło na nowe otwarcie – ponowne spotkanie z dramaturgicznym klasykiem. Dlaczego Hamlet siedzi na YouTubie? Co ma wspólnego Laertes z prestiżem? Czemu Ofelia zniknęła z Instagrama?

Dostosowanie spektaklu dofinansowano w ramach projektu „Kultura dla wszystkich” Fundacji Katarynka. Dofinansowano ze środków PFRON w dyspozycji MOPS we Wrocławiu.

O festiwalu: W tym roku po raz siódmy Strefa Kultury Wrocław oraz Teatr Klinika Lalek / Fundacja na Rzecz Wspierania Kultur Alternatywnych i Ekologicznych organizują największe we Wrocławiu wydarzenie teatralne dla najmłodszych. Festiwal Dziecinada od lat prezentuje program teatralny o uniwersalnym przekazie i wysokiej jakości artystycznej, otwarty na różne grupy wiekowe i dostosowany do wrażliwości młodych poszukiwaczy artystycznych wrażeń. Naszym uczestnikom dajemy możliwość doświadczania sztuki teatralnej na najwyższym poziomie, obcowania z innymi kulturami (w tym roku do stworzenia programu festiwalu zaprosiliśmy teatry z Japonii, Szwajcarii, Niemiec, Anglii, Rosji oraz Litwy) oraz łączenia nauki i zabawy (Dziecinada to nie tylko przedstawienia, ale także warsztaty, zabawy animacyjne oraz gry edukacyjne).