Spektakl. "Lalka". Z napisami, PJM oraz AD. Teatr im. J. Słowackiego w Krakowie. 26.06.2021r. godz. 18:00.

Scena. Aktorki w eleganckich sukienkach trzymają w dłoniach mikrofony. Przed nimi mężczyzna w okularach i w marynarce siedzi na krawędzi sceny.foto: Michał Ramus

Teatr im. Juliusza Słowackiego w Krakowie zaprasza na specjalny spektakl „Lalka” autora Bolesława Prusa, w reżyserii Wojtka Klemma. Spektakl będzie prezentowany z dostępnością dla osób z niepełnosprawnościami: tłumaczeniem na PJM, napisami i audiodeskrypcją. Spektakl odbędzie się 26 czerwca w sobotę, o godz. 18:00. Przed spektaklem od godz. 17:00 będzie możliwość zapoznania się z kostiumami aktorów i scenografią, za pomocą makiet dotykowych kostiumów i scenografii.

Bilety dla osoby z niepełnosprawnością: 40zł. plus asystent 1zł.
Zapisy po odbiór biletów: feiglewicz@teatrwkrakowie.pl
Więcej informacji

Opis spektaklu:
Na wskroś współczesna – ale w pełni wierna autorowi – adaptacja prawdopodobnie najważniejszej polskiej powieści. 100% Prusa w Prusie. Drapieżna i bezwzględna walka o osiągnięcie swoich celów. Pozbawiona czystych intencji i wzniosłych ludzkich namiętności opowieść o świecie, którym nie rządzi już nawet pieniądz i miłość, a raczej władza i pożądanie. W którym podziały społeczne, ustalone latami hierarchie walą się, niekoniecznie budując cokolwiek nowego.

Czy w takiej sytuacji jest szansa na prawdziwe uczucie? A jeśli tak, to do kogo? Czy można tu jeszcze mieć plany, marzenia, czy pozostaje już tylko bezładna szamotanina szaleńca? I czym jest ów mityczny „metal lżejszy od powietrza”?

Film w języku migowym, w którym aktor Mateusz Janicki (jako Wokulski) zaprasza na spektakl