Przegląd Sztuki SURVIVAL. Oprowadzanie z audiodeskrypcją. Święto sztuki współczesnej. 26 czerwca, godzina 12.

Kolorowe zdjęcie: Opustoszałe pomieszczenie z trzem, kwadratowymi oknami. Ściany są poniszczone. W pomieszczeniu jest brudno, na ziemi leży dużo pyłu. Sufit składa się z drewnianych desek. Poniżej biały pasek, na nim logotypy: Fundacja Katarynka, Transparent, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Kultura Dostępna.

Czym może być sztuka współczesna? Zwiedzaniem opustoszałego szpitala? Wizualnymi pracami angażującymi wszystkie zmysły? Tu tylko część atrakcji dla osób z niepełnosprawnością wzroku, które w tym roku ma do zaoferowania festiwalowa sztuka współczesna.

Zapraszamy na oprowadzanie w ramach tegorocznego Survivalu. To już dwudziesta edycja tego wyjątkowego wydarzenia, któremu od czterech lat towarzyszą między innymi oprowadzania z audiodeskrypcją. Po festiwalu oprowadzi Was Ewa Pluta.

Kiedy?
26 czerwca (niedziela)
godzina 12

Gdzie?
Miejsce zbiórki: przystanek „plac Zgody – Muzeum Etnograficzne”
przy ulicy Traugutta 112
Dojazd liniami tramwajowymi 3 i 5

Tegoroczna edycja gościć będzie w jednym z najsłynniejszych budynków Wrocławia – dawnym szpitalu Betania przy ulicy Traugutta, w którym przez kilka dziesięcioleci działał legendarny oddział dziecięcy. Poznamy jego historię i zwiedzimy wnętrza. Przede wszystkim jednak poczujemy sztukę najnowszą. Na Survivalu tradycyjnie czekać będą prace wizualne, dotykowe i zapachowe. Szczególnie ciekawa w tym roku będzie sekcja prac dźwiękowych. Artyści z Polski, Ukrainy, Grecji, Turcji, Hiszpani i Meksyku przygotowali realizację artystyczne, które absorbują wszystkie zmysły i trafnie nawiązują do hasła tej edycji Survivalu – „PIGUŁY”

Zapisy na oprowadzanie pod mailem kontakt@fundacjakatarynka.pl oraz telefonicznie pod numerem 725 211 301 lub 507 507 129. Liczba miejsc ograniczona!

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Logotyp Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Logo programu Kultura Dostępna