Przegląd Sztuki SURVIVAL. Oprowadzanie z tłumaczeniem na PJM. Święto sztuki współczesnej. 25 czerwca, godzina 12.

Kolorowe zdjęcie: Szpitalny korytarz. Na podłodze odpadające kafelki. Do połowy ścian białe kafelki. Białe drzwi leżą oparte o jedną ze ścian. Czarne logotypy na biały pasku poniżej zdjęcia: Fundacja Katarynka, Transparent, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Kultura Dostępna.

Zapraszamy na oprowadzanie z tłumaczeniem na PJM w ramach tegorocznego Survivalu. To już dwudziesta edycja tego wyjątkowego wydarzenia, któremu od czterech lat towarzyszą między innymi oprowadzania z tłumaczeniem na PJM oraz audiodeskrypcją. Po festiwalu oprowadzi Was Ewa Pluta.

Dawny szpital przy ulicy Traugutta już niebawem stanie przed nami otworem. Szpital Betania powstał w 1852 roku, a czynny był do 2015 roku. Leczono w nim osoby dorosłe i dzieci z całego Dolnego Śląska. Jego wnętrza zajmą się artyści, którzy przygotowali ponad 30 prac artystycznych sztuki współczesnej.

Wśród nich są obrazy, fotografia, instalacje oraz prace dźwiękowe. W tym roku hasło Survivalu to „Piguły”. Artyści pokażą jego różne interpretacje, komentując otaczającą nas rzeczywistość. Szykujcie się dużą dawka historii, tajemniczych miejsc w szpitalu i artystycznych doznań.

Kiedy?
25 czerwca (sobota)
godzina 12

Gdzie?
Miejsce zbiórki: przystanek „plac Zgody – Muzeum Etnograficzne”
przy ulicy Traugutta 112
Dojazd liniami tramwajowymi 3 i 5

Zapisy na oprowadzanie pod mailem kontakt@fundacjakatarynka.pl oraz telefonicznie pod numerem 725 211 301 lub 507 507 129. Liczba miejsc ograniczona!

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Logotyp Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Logo programu Kultura Dostępna