Oprowadzanie po Promenadzie Staromiejskiej z audiodeskrypcją. Relaks w zieleni. 3 lipca, godzina 11.

Kolorowe zdjęcie: Mostek nad rzeką otoczoną drzewami. Biały napis: Spacer Promenada Staromiejska. Logotypy: Wrocław, Wrocław miasto spotkań, Fundacja Katarynka, visitwroclaw.eu, Organizator: Gmina Wrocław Wydział Promocji Miasta i Turystyki.

Spragnieni odrobiny historii i zieleni? Dawno, dawno temu (a dokładnie dwieście lat temu) została założona najstarsza trasa spacerowa na terenie Wrocławia. Na kompozycję Promenady Staromiejskiej składają się proste ciągi spacerowe w postaci pięknych alei wysadzonych rzędami drzew. Co więcej – została wpisana do rejestru zabytków Wrocławia!

Już w tym tygodniu wybierzemy się na spacer fragmentem promenady z audiodeskrypcją. Zaczniemy od fontanny Walki i Zwycięstwa i w cieniu drzew oraz przy śpiewie ptaków przejdziemy do Wzgórza Partyzantów (około 1,5 kilometra). Poznamy historię mijanych budowli, pomników i trenów zielonych. Opowiemy o romansach, wojnach i miejskich wizjonerach.

Gdzie?
Zbiórka na pod fontanną na placu Jan Pawła II

Dojazd MPK: Przystanek Plac Jana Pawła II.
Tramwaje 3, 10, 15, 20, 33, 74
Autobusy 102, 103, 104, 107, 109, 122, 127, 132, 142, 144,

Kiedy?
3 lipca (niedziela)
godzina 11-13

Zapisy:
Wstęp bezpłatny. Zapisy na oprowadzanie pod mailem kontakt@fundacjakatarynka.pl oraz telefonicznie pod numerem 725 211 301 lub 507 507 129.

Po Promenadzie oprowadzi nas Ewa Pluta  – robotnica kultury, rzeczniczka prasowa Muzeum Miejskiego Wrocławia i kuratorka Przeglądu Sztuki SURVIVAL.

Organizatorem wydarzenia jest Gmina Wrocław – Wydział Promocji Miasta i Turystyki.