Oprowadzanie po Dzielnicy Czterech Wyznań z PJM. Wielokulturowość i tolerancja. 13 sierpnia, godzina 11.

Kolorowe zdjęcie: Słoneczny dzień. Niebo jest niebieskie i bezchmurne. Ulica. Po prawej stronie rząd zabytkowych kamienic. Biały napis: Spacer Dzielnica Czterech Wyznań. Poniżej logotypy: Wrocław, Wrocław miasto spotkań, Fundacja Katarynka, visitwroclaw.eu. Organizator: Gmina Wrocław, Wydział Promocji Miasta i Turystyki.

W sierpniu wybierzemy się na spacer po Dzielnicy Czterech Wyznań z tłumaczeniem na PJM. Dzielnica Czterech Wyznań to jedno z najbardziej znanych miejsc na mapie Wrocławia. Obszar ulokowany w jego ścisłym centrum, gdzie w bliskim sąsiedztwie znajdują się świątynie: katolicka, prawosławna, ewangelicka i żydowska. To również dawna dzielnica żydowska z pięknymi kamienicami i okazałym gmachem nowej giełdy. W trakcie spaceru poznamy historię tego miejsca oraz ludzi z nim związanych.

Gdzie?
Zbiórka pod kościołem Ewangelickim Opatrzności Bożej
przy ulicy Kazimierza Wielkiego 29

Kiedy?
13 sierpnia (sobota)
godzina 11-13

Zapisy:
Wstęp bezpłatny. Zapisy na oprowadzanie pod mailem kontakt@fundacjakatarynka.pl oraz telefonicznie pod numerem 725 211 301 lub 507 507 129.

Po Dzielnicy Czterech Wyznań oprowadzi nas Ewa Pluta  – robotnica kultury, rzeczniczka prasowa Muzeum Miejskiego Wrocławia i kuratorka Przeglądu Sztuki SURVIVAL.

Organizatorem wydarzenia jest Gmina Wrocław – Wydział Promocji Miasta i Turystyki.