Oprowadzanie po Dzielnicy Czterech Wyznań z audiodeskrypcją. Wielokulturowość i tolerancja. 14 sierpnia, godzina 11.

Kolorowe zdjęcie: Drzwi do kaplicy. Nad drzwiami witraż. matki boskiej z dzieciątkiem. Logotypy: Wrocław miasto spotkań, fundacja katarynka, visitwroclaw.eu, organizator Gmina

Dzielnicę Czterech Wyznań (zwaną inaczej Dzielnicą Wzajemnego Szacunku) tworzy obszar ograniczony ulicami Kazimierza Wielkiego, Świętego Mikołaja, Pawła Włodkowica i Świętego Antoniego. W odległości kilkuset metrów od siebie znajdują się: prawosławny sobór Narodzenia Przenajświętszej Bogarodzicy, kościół św. Antoniego z Padwy – świątynia rzymskokatolicka, synagoga Pod Białym Bocianem oraz kościół ewangelicko-augsburski Opatrzności Bożej. W trakcie spaceru z audiodeskrypcją poznamy historię tego miejsca oraz ludzi z nim związanych.

O wyjątkowym charakterze dzielnicy decydują wspaniałe zabytki architektury sakralnej. Ma także wymiar symboliczny – oddaje różnorodność i tolerancję Wrocławia, który w przeszłości i dzisiaj zamieszkują ludzie wielu wyznań, kultur i tradycji.

Gdzie?
Zbiórka pod kościołem Ewangelickim Opatrzności Bożej
przy ulicy Kazimierza Wielkiego 29

Kiedy?
14 sierpnia (niedziela)
godzina 11-13

Zapisy:
Wstęp bezpłatny. Zapisy na oprowadzanie pod mailem kontakt@fundacjakatarynka.pl oraz telefonicznie pod numerem 725 211 301 lub 507 507 129.

Po Dzielnicy Czterech Wyznań oprowadzi nas Ewa Pluta  – robotnica kultury, rzeczniczka prasowa Muzeum Miejskiego Wrocławia i kuratorka Przeglądu Sztuki SURVIVAL.

Organizatorem wydarzenia jest Gmina Wrocław – Wydział Promocji Miasta i Turystyki.