Slajdowisko. Łukasz Kocewiak - O wejściu na Noszak, dach Afganistanu. Z PJM i AD. Online, 17.03.2021, 18:00.

Zobacz zaproszenie z tłumaczeniem PJM

Wspólnie z Fundacją Siódmy Zmysł i Z Zurich Foundation zapraszamy na kolejne slajdowisko podróżnicze z audiodeskrypcją i tłumaczeniem na PJM.

Afganistan od dziesięcioleci jest postrzegamy jako kraj targany wojnami, gdzie niestabilna sytuacja polityczna i ciągłe zagrożenie atakiem terrorystycznym blokują rozwój turystyki wysokogórskiej.

W marcu wybierzemy się tam w wirtualną podróż i spróbujemy dowiedzieć się, czy można jeszcze wspinać się bezpiecznie w afgańskim Hindukuszu. Naszym przewodnikiem będzie Łukasz Kocewiak, który samodzielnie zorganizował wyprawę do Afganistanu w rejony Korytarza Wachańskiego oraz wszedł solo na najwyższy szczyt tego kraju – Noszak (7492 m n.p.m.).

Łukasz Kocewiak jest podróżnikiem, himalaistą i autorem książki górsko-podróżniczej „Aconcagua. W cieniu Śnieżnego Strażnika”. Łukasz jest również organizatorem wypraw wysokogórskich w Himalaje, Pamir, Hindukusz a od dziesięciu lat prowadzi z pasją popularnego bloga podróżniczego Kartka z Podróży. Pasja do podróżowania, fotografii i gór łączą się w harmonijny sposób i pchają go konsekwentnie do realizowania coraz to ciekawszych projektów. Od wielu lat wspina się w naszych polskich Tatrach oraz w górach wysokich na całym świecie. Zrealizował między innymi takie projekty jak: wyprawa samochodem terenowym po Saharze i pustyni Gobi; 16.ooo km pociągiem przez Azję; wyprawa na Pik Lenina, Denali, Matterhorn, Aconcaguę, Noszak, Manaslu. Na cztery ostatnie wszedł samodzielnie w ramach projektu „8 Solo”.

Transmisja live dostępna z tłumaczeniem na PJM i audiodeskrypcją do zdjęć na Facebooku Siódmego Zmysłu, 17.03.2021 o 18:00.

Tłumaczenie na PJM: Wioletta Boczar-Dominiak, Fundacja Katarynka.

Zobacz slajdowisko poniżej lub pod tym linkiem.