Literatura dla wszystkich. Spotkanie autorskie z Janiną Bąk z audiodeskrypcją. Książka mówiona. 22 czerwca, godzina 18.

Zdjęcie: Janina Bąk w czerwonej bluzce na białym tle. Patrzy w obiekt, uśmiecha się szeroko. Na rękach trzyma czarnego kota. Obok niebieska książka „Janina Bąk. Statystycznie rzecz biorąc, czyli ile trzeba zjeść czekolady, żeby dostać Nobla.” Napis Literatura dla Wszystkich. Spotkania z książką mówioną. Rok Dobrych Relacji Dwa tysiące dwadzieścia dwa. Spotkanie autorskie z Janiną Bąk. Logotypy: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Fundacja Katarynka, Wrocławski Dom Literatury, Wrocław Miasto Literatury UNESCO. Rok dobrych relacji 2022.

Ile trzeba zjeść czekolady, by dostać Nobla? Dlaczego koń i szop pracz nigdy nie dostali doktoratu? Czy język angielski powoduje zawały serca, a masło przedłuża życie? Czego statystyka nauczyła się od martwego łososia? A przede wszystkim: czy naukowcy są jak żony i nigdy się nie mylą?

Zapraszamy na spotkanie autorskie z Janiną Bąk – autorką książki i audiobooka „Statystycznie rzecz biorąc, czyli ile trzeba zjeść czekolady, żeby dostać Nobla”. Spotkanie będzie również dostępne architektonicznie dla osób z niepełnosprawnością ruchową.

„Statystycznie rzecz biorąc” to książka o statystyce (tak, o statystyce!), której lektura przyprawia o ból przepony (oczywiście ze śmiechu, nie trzeba od razu biec do lekarza). No i nawet można zrozumieć, o co w tej statystyce chodzi. Wszystko dzięki Janinie Bąk, pandze biznesu, komendancie komedii, charyzmatycznej liderce ortodoksyjnej grupy #DrużynaJanina.

Dzięki setkom ciekawostek zobaczycie, że statystyka potrafi zmierzyć wszystko i – wbrew pozorom – przydaje się do wszystkiego. Pozwala nawet oszacować matematyczny wzór na miłość!

Kiedy?
22 czerwca, godzina 18

Gdzie?
Wrocławski Klub Proza
Przejście Garncarskie 2
Piętro drugie

Czas trwania:
2 godziny

Zapisy:
Wstęp wolny. Rezerwacja miejsc dla osób z niepełnosprawnościami za pomocą maila kontakt@fundacjakatarynka.pl lub pod numerem 725 211 301. Jeżeli potrzebujecie pomocy asystenta w dotarciu na miejsce lub tłumaczenia na PJM, prosimy o informację najpóźniej do 15 czerwca.

Audiobook „Statystycznie rzecz biorąc” czytany przez Ewę Abart znajdziecie między innymi w Dziale
Zbiorów dla Niewidomych Głównej Biblioteki Pracy i Zabezpieczenia Społecznego.

O Janinie Bąk:
Od siedmiu lat – komendantka komedii w JaninaDaily.com. Panga biznesu w firmie Janina Daily spółka z żadną odpowiedzialnością. Steven Spielberg statystyki na kanale YouTube „Statystycznie rzecz biorąc”. Posiada następujące osiągnięcia życiowe:

1. Jej książka „Statystycznie rzecz biorąc. Czyli ile trzeba zjeść czekolady, żeby zdobyć Nobla” (Kup ją!) w rok sprzedała się w liczbie 100000 egzemplarzy i przebiła w topce Empiku wszystkie części sagi erotycznej Blanki Lipińskiej, co technicznie rzecz biorąc czyni z niej Blankę Lipińską statystyki.

2. Nagrania z wykładu o statystyce, który wygłosiła na TEDx Koszalin i TEDx Katowice, mają ponad 110000 wyświetleń każde. To pierwsze było przez moment popularniejsze niż wideo Zenka Martyniuka.

3. Oprócz Polski, występowała również w Szwecji, Niemczech i Wielkiej Brytanii, i wszędzie strasznie śmiano się z jej żartów o odchyleniu standardowym.

4. Wyplotła kiedyś koszyk z kabanosów na Facebooku Lajwie, a 85000 osób to obejrzało, co jest ostateczną odpowiedzią na pytanie jej mamy: „Janina, a co ty będziesz robić po tym doktoracie?”

5. Umie liczyć, opowiadać i opowiadać o liczeniu. W jej historiach zasób słów jest tak bogaty, że mógłby samodzielnie spłacić cały dług publiczny Grecji. Lubi uczyć ludzi, że ze statystyką można i należy się zaprzyjaźnić.

Projekt Kultura dla Wszystkich. Spotkania z książką mówioną jest organizowany w ramach programu rządowego Promocja Literatury. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Logotyp Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego