Spektakl. Albert Camus, "Kaligula". Z PJM. Teatr Polski we Wrocławiu. Online 26.03.2021, 19:00 i 27.03.2021, 19:00.

Plakat przedstawienie Kaligula. Po lewej i prawej stronie takie samo zdjęcie: młody mężczyzna stoi tyłem do obiektywu. Patrzy w lewo poza kadr. Ma na sobie mieniącą się granatową suknię z głębokim dekoltem na plecach. Po szyi spływa mu stróżka krwi. Napisy: Albert Camus, Kaligula. Reż. Robert Czechowski, premiera online 26 marca 2021 r., godz. 19:00. Symbol tłumaczenia migowego - dwie migające dłonie. Logotyp Teatry Polskiego we Wrocławiu.Zapraszamy na transmisję online kolejnej premiery z Teatru Polskiego we Wrocławiu. „Kaligula” na podstawie sztuki Alberta Camusa przenosi antyczny dramat we współczesne dekoracje i realia. Tytułowy bohater, rzymski cesarz, po śmierci ukochanej siostry znika na trzy dni, po których wraca odmieniony. Rozpoczynają się absurdalne, okrutne rządy, przeciwko którym spiskują patrycjusze. Cesarz, odtwarzany równocześnie przez dwóch aktorów, staje przed fundamentalnymi pytaniami o istnienie Boga, sens życia i cierpienia, a jego splątane myśli obrazują taneczne choreografie.

Tłumaczenie na PJM: Agata Mazieńczuk, Elżbieta Resler, realizacja: Fundacja Katarynka.

Więcej informacji o przedstawieniu.

Kup bilet na „Kaligulę”.