Film. „Pasja” Mela Gibsona. Z audiodeskrypcją i napisami. Online, na Adapterze, od 1.04.2021.

Scena z filmu Pasja. Dwie kobiety i mężczyzna w strojach z epoki Chrystusa siedzą na ziemi, patrzą na coś zatroskani. Za nimi stoją rzymscy żołnierze sfotografowani od stóp do pasa. Napis na zdjęciu: Pasja

W Wielki Czwartek na portalu adapter.pl pojawi się „Pasja” w reżyserii Mela Gibsona. Głośny film o ostatnich 12 godzinach życia Chrystusa, jeden z najważniejszych filmów religijnych w historii kina. Mel Gibson w „Pasji” postanowił odtworzyć możliwie jak najwierniej Mękę Pańską, z brutalną dokładnością pokazuje przebieg Drogi Krzyżowej Jezusa.

Film nakręcony został w języku aramejskim, hebrajskim i po łacinie. Cieszył się ogromną popularnością wśród widzów (choć środowiska żydowskie oskarżały Gibsona o antysemityzm). Stał się najbardziej dochodowym filmem religijnym wszech czasów – na całym świecie zarobił ponad 600 milionów dolarów.

„Pasja” dostała trzy nominacje do Oscara – za najlepszą charakteryzację, najlepszą muzykę i najlepsze zdjęcia. Oscara jednak film nie otrzymał.

Na ekranie zobaczycie m.in. Monicę Bellucci w roli Marii Magdaleny i Jima Caviezela w roli Jezusa.

Czas trwania: 2 godz. 7 min.

Link na stronę: adapter.pl

Zapraszamy do oglądania!