Film. "Za duży na bajki" z napisami i audiodeskrypcją. Kino Nowe Horyzonty, 24 kwietnia, 16:00

Kadr z filmu: Za duży na bajki. Kuchnia. Chłopiec i kobieta siedzą przy stole. Chłopiec patrzy smutnym wzrokiem na szklankę. Kobieta o długich włosach nalewa do niej wodę. Napis: Film z audiodeskrypcją i napisami. Za duży na bajki. Dwudziesty czwarty kwietnia o godzinie szesnastej, bilet sześć złotych. Logotypy: Fundacja Katarynka, Adapter pe el, Kino Nowe Horyzonty, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Film familijny „Za duży na bajki” w reżyserii Kristoffera Rusa to poruszająca historia o chłopcu, który musi stawić czoła dorastaniu. W rolach głównych dziecięce odkrycia aktorskie: Maciej Karaś, Patryk Siemek i Amelia Fijałkowska. Partnerują im Karolina Gruszka, Dorota Kolak oraz Andrzej Grabowski.

Waldek (Maciek Karaś) to rozpieszczony dziesięciolatek, którego największym marzeniem jest udział w największym w Europie turnieju gamingowym. Turniej, kasa i psychofanki to jego życiowe priorytety. Jednak odkąd w życiu chłopca pojawia się ekscentryczna ciotka jego życie wywraca się do góry nogami…

Kiedy?
24 kwietnia 2022, niedziela, g. 16.00

Gdzie?
Kino Nowe Horyzonty,
ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, Wrocław

Film
„Za duży na bajki”, reż. Kristoffer Rus
Czas trwania: 1 godz. 46 min.

Film z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Fundacja Katarynka zapewnia odbiorniki ze słuchawkami do odsłuchania audiodeskrypcji.

Bilety w cenie 6 zł.

Osoby z niepełnosprawnościami zachęcamy do rezerwowania biletów przez Fundację Katarynka pod adresem: rezerwacje@adapter.pl lub
telefonem/SMS 507 507 129. Bilety będzie można odebrać w kasie kina.
Bilety można także kupić bezpośrednio w kasie lub przez stronę http://www.kinonh.pl.
Ze powodu obowiązujących przepisów w sali może przebywać do 30% osób niezaszczepionych przeciwko COVID-19. Dlatego podczas składania rezerwacji prosimy o informację ile biletów będzie wykorzystanych przez osoby zaszczepione.

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W TRAKCIE EPIDEMII:

• Zalecamy przyniesienie własnych słuchawek do odsłuchiwania audiodeskrypcji.
• Aparaty do audiodeskrypcji zostaną zdezynfekowane przed przekazaniem użytkownikom i po odbiorze.
• Sala może być zajęta tylko w połowie – kino sprzedaje bilety z odstępem 1 fotela.
• Po wejściu do Kina prosimy o zdezynfekowanie rąk – płyn do dezynfekcji będzie dostępny.
• Noszenie maski jest obowiązkowe przez cały pobyt w kinie.

O FILMIE:

Świat Waldka wypełniony jest przede wszystkim grami komputerowymi. Marzy o sławie i karierze e-sportowca. Podczas nieobecności nadopiekuńczej mamy, która pozwala mu na wszystko, chłopiec zostaje pod opieką szalonej i nieprzewidywalnej ciotki. Pojawia się dyscyplina i nowe obowiązki. Od tej pory życie Waldka nabiera zupełnie innego tempa. Jednak to właśnie od niej otrzyma najcenniejszą lekcję życia. Czy miłość i przyjaźń staną się ważniejsze niż pasja do gier?

ADAPTER – kino bez barier:

Fundacja KATARYNKA i Kino Nowe Horyzonty zapraszają na cykliczne pokazy filmowe z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Filmy można oglądać co miesiąc, w niedzielę o godz. 16.00. Adapter to nasz głos w debacie nad dostępnością kultury dla osób z niepełnosprawnościami. Ideą pokazów jest integracja osób pełnosprawnych z osobami z niepełnosprawnościami, młodych z seniorami. Adapter to pokazy ponad granicami, gdzie wszyscy możemy poznawać współczesne kino. Audiodeskrypcja seansów jest dostępna na słuchawkach dla tych osób, które tego potrzebują. Osoby niesłyszące mają możliwość czytania napisów. Dla wszystkich cena biletu jest dla taka sama – 6 zł.