Film. "Sonata" z napisami i audiodeskrypcją. Kino Nowe Horyzonty, 20 marca, 16:00.

Grafika: Kadr z filmu. Trójka bohaterów idzie korytarzem. Po lewej Foremniak w okularach, w środku Michał Sikorski czyli Grzegorz Płonka, po prawej tęższej postury mężczyzna w okularach i z siwym zarostem. Biały napis: Sonata, dwudziesty marca, godzina szesnasta, bilet sześć złotych. Film z audiodeskrypcją i napisami. Logotypy: Fundacja Katarynka, Adapter.pl, Kino Nowe Horyzonty, Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej, Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Dramat „Sonata” w reżyserii Bartosza Blaschke opowiada poruszającą historię Grzegorza Płonki. W filmie występują: Michał Sikorski, Małgorzata Foremniak, Jerzy Stuhr czy Łukasz Simlat.

Grzegorz Płonka (Michał Sikorski) po latach życia w kompletnej ciszy, dzięki uporowi rodziców (Małgorzata Foremniak, Łukasz Simlat), wsparciu grupy dobrych ludzi i zabiegowi wszczepienia implantu w Instytucie profesora Henryka Skarżyńskiego (Jerzy Stuhr) odzyskał słuch. Czy uda mu się spełnić marzenie zostania pianistą?

Kiedy?
20 marca 2022, niedziela, g. 16.00

Gdzie?
Kino Nowe Horyzonty, ul. Kazimierza Wielkiego 19a-21, Wrocław

Film
„Sonata”, reż. Bartosz Blaschke.
Czas trwania: 1 godz. 58 min.

Film z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Fundacja Katarynka zapewnia odbiorniki ze słuchawkami do odsłuchania audiodeskrypcji.

Bilety w cenie 6 zł.

Osoby z niepełnosprawnościami zachęcamy do rezerwowania biletów przez Fundację Katarynka pod adresem: rezerwacje@adapter.pl lub telefonem/SMS 507 507 129. Bilety będzie można odebrać w kasie kina.
Bilety można także kupić bezpośrednio w kasie lub przez stronę http://www.kinonh.pl.

Ze powodu obowiązujących przepisów w sali może przebywać do 30% osób niezaszczepionych przeciwko COVID-19. Dlatego podczas składania rezerwacji prosimy o informację ile biletów będzie wykorzystanych przez osoby zaszczepione.

ZASADY BEZPIECZEŃSTWA W TRAKCIE EPIDEMII:
• Zalecamy przyniesienie własnych słuchawek do odsłuchiwania audiodeskrypcji.
• Aparaty do audiodeskrypcji zostaną zdezynfekowane przed przekazaniem użytkownikom i po odbiorze.
• Sala może być zajęta tylko w połowie – kino sprzedaje bilety z odstępem 1 fotela.
• Po wejściu do Kina prosimy o zdezynfekowanie rąk – płyn do dezynfekcji będzie dostępny.
• Noszenie maski jest obowiązkowe przez cały pobyt w kinie.

O FILMIE:

Film opowiada historię Grzegorza Płonki, który od dzieciństwa ma problemy z komunikowaniem się z otoczeniem. Zostaje zdiagnozowany jako dziecko autystyczne, jednak diagnoza okazuje się błędna. Problemem w nawiązywaniu kontaktów z innymi ludźmi jest niedosłuch. Dzięki aparatowi słuchowemu Grzegorz zyskuje dostęp do świata dźwięków. Zakochuje się w muzyce Ludwiga van Beethovena. Marzy o zostaniu pianistą i własnym koncercie w filharmonii. Nikt jednak nie wierzy w jego możliwości. Czy spełni się marzenie Grzegorza Płonki?

ADAPTER – kino bez barier:
Fundacja KATARYNKA i Kino Nowe Horyzonty zapraszają na cykliczne pokazy filmowe z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Filmy można oglądać co miesiąc, w niedzielę o godz. 16.00. Adapter to nasz głos w debacie nad dostępnością kultury dla osób z niepełnosprawnościami. Ideą pokazów jest integracja osób pełnosprawnych z osobami z niepełnosprawnościami, młodych z seniorami. Adapter to pokazy ponad granicami, gdzie wszyscy możemy poznawać współczesne kino. Audiodeskrypcja seansów jest dostępna na słuchawkach dla tych osób, które tego potrzebują. Osoby niesłyszące mają możliwość czytania napisów. Dla wszystkich cena biletu jest dla taka sama – 6 zł.