Film Niewidomy człowiek, który nie chce obejrzeć "Titanica" z audiodeskrypcją i napisami. 27 lipca, godzina 16:15.

Kolorowe zdjęcie: Zbliżenie na twarz starszego mężczyzny. Jest rozmarzony, ma półprzymknięte powieki. Uśmiecha się. Poniżej na białym pasku logotypy: Festiwal Nowe Horyzonty, Fundacja Katarynka, Adapter, Bilet sześć złotych

Spotkajmy się na 22. Międzynarodowym Festiwalu Nowych Horyzontów! Zapraszamy na fińską komedię Niewidomy człowiek, który nie chce obejrzeć Titanica. Film opowiada o niewidomym Jakko i jego relacji z Sirpą – kobietą, z która nigdy nie spotkał się twarzą w twarz. Ich relacja opiera się na rozmowach przez telefon, jednak kiedy bohater dowiaduje się o problemach zdrowotnych kobiety, postanawia spotkać się z tajemniczą bohaterką…

W rolach głównych: Petri Poikolainen, Marjaana Maijala

Kiedy?
27 lipca
godzina 16:15

Gdzie?
Kino Nowe Horyzonty
Kazimierza Wielkiego 19a/21
Dojazd MPK:
Przystanek Narodowe Forum Muzyki (tramwaje: 4, 6, 7, 11, 74)
Przystanek Rynek (autobusy: K, D, 132, 142, 144, 122, tramwaje: 3, 6, 7, 10, 15, 33, 74)
Przystanek Plac Jana Pawła (tramwaje 10, 3, 15, 33, 74, autobusy: 102, 103, 104, 107, 109, 122,  144, 142, 132, 127)

Co?
Film Niewidomy człowiek, który nie chce obejrzeć Titanica , reż. Teemu Nikki

Film z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Fundacja Katarynka zapewnia odbiorniki ze słuchawkami do odsłuchania audiodeskrypcji.

Rezerwacja biletów i odbiorników przez Fundację Katarynka pod adresem: rezerwacje@adapter.pl lub pod numerem 507 507 129 lub 725 211 301. Dla osób z niepełnosprawnością oraz dla asystentów cena biletu to 6 zł. Bilety będzie można odebrać w kasie kina. Bilety można także kupić bezpośrednio w kasie lub przez stronę http://www.kinonh.pl.

Potrzebujesz asystenta, który pomoże ci dostać się z przystanku? Poinformuj nas o tym podczas rezerwacji. Na miejscu znajdziecie toaletę dostosowaną dla osób z niepełnosprawnością ruchową.

O FILMIE:
Jaakko konsekwentnie odmawia obejrzenia przebojowego melodramatu. Trzyma na półce wciąż zafoliowane DVD. Wybredny kinoman stracił wzrok. Grany przez aktora z niepełnosprawnością bohater pokazywany jest zazwyczaj z bardzo bliska, na tle rozmazanej, jedynie zasugerowanej plamy otoczenia. Reżyser w dokumentalnym stylu śledzi jego codzienne życie, dla bohatera szczególnie ważna jest telefoniczna relacja z poważnie chorą Sirpą. Kiedy bohater postanawia samotnie wybrać się w niebezpieczną podróż, by wreszcie spotkać kobietę z drugiej strony łączy, dochodzi do nagłej gatunkowej wolty i film przeobraża się w coś na kształt thrillera.

ADAPTER – kino bez barier:
Fundacja KATARYNKA i Międzynarodowy Festiwal Nowe Horyzonty zaprasza na pokaz filmowy z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Adapter to nasz głos w debacie nad dostępnością kultury dla osób z niepełnosprawnościami. Ideą pokazów jest integracja osób pełnosprawnych z osobami z niepełnosprawnościami, młodych z seniorami. Adapter to pokazy ponad granicami, gdzie wszyscy możemy poznawać współczesne kino. Audiodeskrypcja seansów jest dostępna na słuchawkach dla tych osób, które tego potrzebują. Osoby niesłyszące mają możliwość czytania napisów.