Film. „Kiedy będę ptakiem” z napisami i audiodeskrypcją. Online. Na Adapterze od 10 czerwca 2021

Zbliżenie starszej kobiety z birmańskiego plemienia Kajan. Kobieta ma szyi ma metalowe obręcze, na głowie opaskę. Patrzy w dal

Opowieść o próbie zmiany swojego losu. MuLa, kobieta z birmańskiego plemienia Kajan, od dwóch lat mieszka w Tajlandii (ona, jej mąż i wszyscy synowie). Po drugiej stronie granicy została jedyna córka. Matka chce ją sprowadzić do lepszego świata.

Kobieta, choć już w podeszłym wieku, zakłada na szyję metalowe obręcze tylko po to, żeby zarobić na utrzymanie jako atrakcja turystyczna. W Tajlandii, w obozach dla uchodźców albo we wsiach turystycznych, kajańskie kobiety noszą na szyjach ciężkie metalowe obręcze. Powszechnie znane jako kobiety żyrafy mają za zadanie przyciągnąć turystów swoją „tradycją noszenia obręczy”. W rzeczywistości tylko kilka z nich kultywuje zwyczaj, bo prawie wszystkie nakładają obręcze po to, by przetrwać. Bardzo często jest to dla birmańskich kobiet jedyna, poza prostytucją, forma zarobienia pieniędzy, ale i tak większość zysku trafia do kieszeni potentatów turystycznych.

Czas trwania 28 min.

Link na stronę adapter.pl