Film dokumentalny Niewymazana historia. Z audiodeskrypcją, tłumaczeniem na PJM i napisami. Na Adapterze od 18 sierpnia.

Zdjęcie w delikatnej sepii. Portret Jánosa Esterházego. Mężczyzna patrzy przed siebie. Jego oczy i usta uśmiechają się. Ma ulizaną fryzurę i pokaźny wąs. Jest ubrany w marynarkę i koszulkę, a pod szyją ma czarną muszkę.

Pewnych historii nie da się wymazać. Już w czwartek na Adapterze w zakładce Stacja Kultura pojawi się film dokumentalny „Niewymazana historia” z audiodeskrypcją i napisami.

Jest to wzruszająca, burzliwa i tragiczna historia Jánosa Esterházy– hrabiego, syna Elżbiety Tarnowskiej, wnuka rektora Uniwersytetu Jagiellońskiego, wychowywanego w polskim domu i polskiej kulturze. Losy hrabiego, który po zmianie granic w 1920 roku został mieszkańcem Słowacji i wziął na swoje barki walkę o losy wszelkich mniejszości narodowych, a podczas wojny uratował wielu Żydów i Polaków i polski majątek (zarówno dobra kultury, jak i finansowe Banku Polskiego, które trafiły na Węgry). Sam przemycił na Węgry generała Sosnkowskiego i w swoim domu organizował konspiracyjne spotkania polskich polityków i wojskowych w czasie II wojny. A za ujawnianie zbrodni katyńskiej, został skazany na wiele lat łagrów. Co ciekawe – jego prochy rodzina otrzymała dopiero w 2017. Więcej ciekawostek o tej postaci już w czwartek. Wyczekujcie!

Projekt „Adapter IV. Film i kultura bez barier” dofinansowano ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych oraz ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzącego z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art.80 ust.1 Ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.