Film Basen. Z audiodeskrypcją i napisami na Adapterze od 4 sierpnia.

Kolorowe zdjęcie. Mężczyzna około trzydziestki z ulizaną czupryną i zakolami patrzy w prawą stronę. Przykłada palec do ust, jest zamyślony. W tle mężczyzna siedzi przy komputerze.

Toniemy z ekscytacji, bo już jutro o dwudziestej na Adapterze pojawi się krótkometrażowy dramat „Basen” z audiodeskrypcją i napisami!

W roli głównej Adam Woronowicz znany między innymi z filmu „Chrzest” , który pokazuje mroczną stronę przestępczej rzeczywistości. Na ekranie pojawi się również Agnieszka Grochowska (w „Basenie” wciela się w rolę żony głównego bohatera). Aktorka grała w filmach, takich jak „Pręgi” czy „Bez wstydu”. Oba z nich również znajdziecie na naszym portalu.

Kim jest główny bohater Karol w filmie „Basen”? Jakie jest jego życie? Żona w trosce o zagrożoną ciążę releguje go z małżeńskiej sypialni na wąskie polowe łóżko. W pracy pojawia się coraz więcej młodych, którzy chcą przejąć jego stanowisko. Nowi sąsiedzi natarczywie zaznaczają swoją obecność. Teść przejmuje kontrolę nad pilotem do telewizora. Główny bohater jest na skraju wytrzymałości psychicznej niczym Adaś Miauczyński w „Dniu Świra” (film dostępny na Adapterze).

Krótkometrażówka w reżyserii Krzysztofa Pawłowskiego opowiada o życiowych pułapkach: rozpadającym się na małżeństwie, walce o utrzymanie stanowiska w pracy, utracie kontroli nad własnym życiem. Główny bohater jest osaczony z każdej strony przytłaczającymi go rozterkami, a jedyne ukojenie znajduje, pływając w miejskim basenie. Czy woda faktycznie uspokaja? Przekonamy się już jutro.

Linki do wspomnianych filmów poniżej:

„Pręgi”
Pręgi – Adapter – Adapter

„Bez wstydu”
Bez wstydu – Adapter – Adapter

„Chrzest”
Chrzest – Adapter – Adapter

„Dzień świra”
Dzień świra – PJM – Adapter – Adapter

Projekt „Adapter IV. Film i kultura bez barier” dofinansowano ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych oraz ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzącego z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art.80 ust.1 Ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.