Europejska Noc Literatury z PJM. Spacer i czytanie. Motyw rzeki. 20 sierpnia, godzina 18.

Kolorowe zdjęcie. Podwórko. Na zielonych leżakach siedzą ludzie. Patrzą w stronę sceny. Na scenie siedzi kobieta. Czyta książkę przez mikrofon. Biały napis Europejska Noc Literatury. Dwudziesty sierpnia dwa tysiące dwudziesty drugi rok. Logotypy: Wrocławski Instytut Kultury, Europejska Noc Literatury, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Fundacja Katarynka, Narodowe centrum kultury, Kultura dostępna. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Czas na literacką podróż i odrobinę historii podczas Europejskiej Nocy Literatury! Podczas spaceru z tłumaczeniem na PJM poznamy historię Przedmieścia Świdnickiego Choć wojenne zniszczenia osiedla nie ominęły, zachowało ono wiele ze swego dawnego charakteru.

Hasło przewodnie tegorocznej Europejskiej Nocy literatury to „Temat Rzeka”. Podczas literackiego spaceru wybierzemy się na czytanie fragmentu książki Dezső Kosztolányi’ego z tomu „Dom kłamczuchów” w klubie Transformator. Książka opowiada o zwykłych ludziach, których znamy, choć w istocie nie znamy. Ich historie rozgrywają się przed blisko stu laty, opowiedziane są jednak tak nowocześnie, bez zbędnych słów, że czytamy je tak, jakby się działy dziś. Czyta Agata Buzek.

Klub jest Transformator jest dostępny architektonicznie.

Kiedy?
20 sierpnia
Początek spaceru – 18:00
Wejście na czytanie – 19:30

Czytanie trwa około 15 minut.

Zapisy:
Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy drogą mailową kontakt@fundacjakatarynka.pl lub telefonicznie pod numerem  507 507 129 lub 797 122 452. Informacje o miejscu zbiórki przekażemy zapisanym uczestnikom.

Spacer z tłumaczeniem na PJM poprowadzi Krystyna Lasota.

Logotyp Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Logo programu Kultura Dostępna