Europejska Noc Literatury z audiodeskrypcją. Spacer, czytania i film. Motyw rzeki. 20 sierpnia, godzina 19.

Kolorowe zdjęcie: Podwórko. Na małej scenie czytający siedzi na fotelu. Czyta książkę. W tle tłum ludzi. Siedzą na leżakach. Na publiczność pada żółte światło z lampy. Biały napis Europejska Noc Literatury. Dwudziesty sierpnia dwa tysiące dwudziesty drugi rok. Logotypy: Wrocławski Instytut Kultury, Europejska Noc Literatury, Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Fundacja Katarynka, Narodowe centrum kultury, Kultura dostępna. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.

Czas na literacką podróż i odrobinę historii podczas Europejskiej Nocy Literatury! Podczas spaceru z audiodeskrypcją poznamy historię Przedmieścia Świdnickiego – osiedla, które rozwinęło się w XIX wieku i niemal od razu stało się eleganckim salonem miasta, w którym zaczęto lokować inwestycje stanowiące odzwierciedlenie jego ambicji i potencjału. Choć wojenne zniszczenia osiedla nie ominęły, zachowało ono wiele ze swego dawnego charakteru.

Podczas literackiego spaceru wybierzemy się na dwa czytania z programu głównego Europejskiej Nocy Literatury. Posłuchamy fragmentów książki Zadie Smith „Grand Union”, czyli zbioru opowiadań, w których autorka przełamuje tabu seksualności, bada potrzebę intymności, poszukuje granic wolności. Podczas literackiej uczty czeka nas również fragment reportażu „Amur. Między Rosją a Chinami” Colina Thubrona. Jest to zapierająca dech w piersiach opowieść o pięknie i surowości długiej na prawie tysiąc dwieście kilometrów rzeki, która wyznacza granicę między Rosją a Chinami. Fragmenty książek przeczytają Sylwia Chutnik i Aleksandra Popławska.

A na koniec popłyniemy prosto do kina. Obejrzymy kultowy film „Rejs” z audiodeskrypcją i napisami. Zanurzymy się w historię rejsu statkiem wycieczkowym po Wiśle, który staje się okazją do podpatrzenia absurdów życia w PRL-u. Film z audiodeskrypcją i napisami możecie również znaleźć na Adapterze. Link: Rejs – Adapter – Adapter

Spacer poprowadzi związana z Muzeum Miejskim Wrocławia Ewa Pluta.

Retro Office House i plac Kościuszki to miejsca dostępne architektoniczne.

Kiedy?
20 sierpnia

Plan wydarzenia:
19:00 – początek spaceru
19:30 – czytanie Colin Thubron „Amur. Między Rosją a Chinami” w Retro Office House. Czyta: Aleksandra Popławska
20:30 – czytanie Zadie Smith „Grand Union” na placu Kościuszki. Czyta: Sylwia Chutnik
21:00 – pokaz filmu „Rejs” w reżyserii Marka Piwowskiego na placu Kościuszki

Czytania trwają około 15 minut. Film Rejs trwa godzinę.

Zapisy:
Wstęp wolny. Liczba miejsc ograniczona. Zapisy drogą mailową kontakt@fundacjakatarynka.pl lub telefonicznie pod numerem  507 507 129 lub 797 122 452. Informacje o miejscu zbiórki przekażemy zapisanym uczestnikom.

Hasło przewodnie tegorocznej Europejskiej Nocy literatury to „Temat Rzeka”.

„Podobno ludzie zaczęli nazywać świat wokół siebie od nadawania nazw rzekom. Dopiero od nich nazwali wsie i miasta, które powstały u ich brzegów. A jeszcze później — przybrali własne nazwiska od tych miast. Rzeki odwiecznie dzielą starą Europę w sposób o wiele bardziej naturalny niż granice czy mury.

Ale rzeki to nie tylko stałe linie podziałów. Rzeki wprowadzają ruch wśród tego, co stałe. Dają nam się nieść z ich prądem, stawiają opór, gdy płyniemy pod prąd. Czasem przypominają, że są żywiołami: wzbierają i wysychają, wprowadzając zamęt, zniszczenie, śmierć. Ale i dają życie — wodę i pożywienie. Są jak odwieczne stworzenia, które nie dają się okiełznać. Ich zakola, koryta, dorzecza i ujścia stanowią układ krwionośny tkanki świata. Dają złudzenie wieczności lub choćby innego zegara, który odmierza nie godziny, lecz tysiąclecia.

W literaturze bywają motywem, do analizowania na maturze. Są symbolami, toposami, niebywale pojemnymi metaforami, także dla filozofów wierzących w ruch i zmienność. W malarstwie dodają pejzażom blasku i złudzenia ruchu. Nie są jednak tylko dekoracją; są niezbywalnym, życiodajnym i niszczycielskim elementem świata, do którego i my należymy. One są w nim odwieczne, my — zaledwie chwilowi, choć uzurpujemy sobie naiwnie prawo do bycia jego panami.” Tak o haśle tegorocznego ENL-u powiedział kurator, Michał Rusinek.

Logotyp Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Logo programu Kultura Dostępna