Szkolenie. Dostępne instytucje kultury - Dolny Śląsk. Tworzenie napisów dla niesłyszących. Online, maj 2021.

na niebieskim tle czarne symbole: przekreślone oko, przekreślone ucho. Napisy: dostępne instytucje kultury - Dolny Śląsk.Zapraszamy na dwudniowe szkolenie online dla pracowników instytucji kultury z województwa dolnośląskiego!

Napisy dla niesłyszących to jedna z podstawowych form zapewnienia dostępności filmów dla osób z niepełnosprawnościami słuchu. Jakie są zasady ich tworzenia? Jakich programów używać przy tworzeniu napisów? Na te i wiele innych pytań odpowiemy w trakcie dwudniowego szkolenia online poświęconego w całości napisom.

Szkolenie jest otwarte dla pracowników instytucji kultury z Dolnego Śląska zainteresowanych kwestiami dostępności programu, wydarzeń i stron internetowych instytucji.

Dwudniowe szkolenie odbędzie się online na platformie ZOOM.

Terminy szkoleń:
Grupa 1: 19-20 maja 2021, godz. 10:00-13:00
Grupa 2: 26-27 maja 2021, godz. 10:00-13:00
Grupa 3: 2-3 czerwca 2021, godz. 10:00-13:00

Zapisy przez formularz.

Fundacja Katarynka – otwiera przestrzeń kultury, sportu i kinematografii osobom niewidomym i niesłyszącym. Prowadzi działalność ekspercką, wspierając instytucje kultury, organizacje pozarządowe oraz instytucje publiczne. Zajmuje się też audiodeskrypcją na stadionach. Flagowym projektem Fundacji jest ADAPTER.PL – portal filmowy dla osób niewidomych i niesłyszących.

Projekt Dostępne instytucje kultury – Dolny Śląsk jest realizowany w ramach programu Edukacja Kulturalna. Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art.80 ust.1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych.