Wydarzenia - Szkolenia

CYKL WEBINARÓW Działalność instytucji kultury a ustawa o zapewnieniu dostępności

Europejska Noc Literatury, Praktycy kultury. Webinar: Działalność instytucji kultury a ustawa o zapewnianiu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami

Strefa Kultury Wrocław zaprasza na tworzony we współpracy z Fundacja Katarynka cykl sieciowych szkoleń poświęconych poszerzaniu dostępności wydarzeń kulturalnych!

We wrześniu 2019 roku weszła w życie ustawa o zapewnieniu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami. Serdecznie zapraszamy na dwuczęściowe szkolenie przeznaczone dla obecnych i przyszłych koordynatorów dostępności, a także dla osób, które chcą poszerzyć swoją wiedzę i umiejętności związane z dostępnością.

Webinar ma na celu profesjonalizowanie i usystematyzowanie działań dostępnościowych w instytucjach, tak by wdrażać je zgodnie z obowiązującym prawem. Warsztaty będą miały charakter praktyczny, a przekazywanie wiedzy łączone będzie z wykonywaniem ćwiczeń.

1. Podsumowanie ustawy o zapewnianiu dostępności osobom ze szczególnymi potrzebami – zadania i obowiązki koordynatora dostępności.
Środa 17.06.2020, godz. 12:00-14:00

2. Plan i deklaracja dostępności instytucji. Dobre praktyki w koordynacji dostępności.
Środa 24.06.2020, godz. 12:00-14:00

OBOWIĄZUJĄ ZAPISY!

By wziąć udział w webinarze wypełnij
FORMULARZ REJESTRACYJNY:

Liczba miejsc ograniczona!

Drugi moduł dostępnościowych webinarów poświęcony będzie dostępności cyfrowo dystrybuowanych informacji. Więcej szczegółów wkrótce!

Cykl szkoleń organizowany jest w ramach programu Praktycy Kultury – działania kompetencyjnego skierowanego do twórczyń i twórców inicjatyw kulturalnych oraz Europejskiej Nocy Literatury, wydarzenia literackiego, którego priorytetem organizacyjnym jest sukcesywne poszerzanie dostępności.

—-

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury