Wydarzenia - Kino

Adapter - Kino Bez Barier. "Johnny" z napisami i audiodeskrypcją. Spotkanie z reżyserem. 30 października, godzina 16.

Czarno-białe zdjęcie. Dawid Ogrodnik w roli księdza Jana Kaczkowskiego. Patrzy w obiektyw spojrzeniem pełnym ciepła i nadziei. Patrzy w obiektyw. Zaciska i unosi ku górze lewą pięść. Na nosie ma czarne, okrągłe okulary. Jest ubrany w marynarkę i koszulę ze stójką.

Zapraszamy na pokaz filmu biograficznego „Johnny” z audiodeskrypcją i napisami oraz na spotkanie z reżyserem Danielem Jaroszkiem w Kinie Nowe Horyzonty! Spotkanie będzie tłumaczone na PJM.

„Johnny” to oparta na prawdziwych wydarzeniach historia, która wzrusza i inspiruje. Opowiedziana z perspektywy podopiecznego księdza Jana Kaczkowskiego, Patryka Galewskiego – chłopaka, który nie miał łatwego startu w życiu. Film Daniela Jaroszka to opowieść o miłości do drugiego człowieka i o świecie, w którym każdy zasługuje na drugą szansę. Gdy Patryk dostaje ją od księdza Jana Kaczkowskiego, nie podejrzewa nawet, jak odmieni to jego życie.

W rolę księdza Jana Kaczkowskiego wciela się Dawid Ogrodnik, znany z takich filmów, jak „Chce się żyć”, „Wszystkie nasze strachy”, „Cicha noc”, „Jesteś bogiem” czy „Ostatnia rodzina”. W pozostałych rolach m.in. Anna Dymna, Magdalena Czerwińska, czy Piotr Trojan.

Kiedy?
30 października
godzina 16

Gdzie?
Kino Nowe Horyzonty
Kazimierza Wielkiego 19a/21

Dojazd MPK:
Przystanek Narodowe Forum Muzyki (tramwaje: 4, 6, 7, 11, 74)
Przystanek Rynek (autobusy: K, D, 132, 142, 144, 122, tramwaje: 3, 6, 7, 10, 15, 33, 74)
Przystanek Plac Jana Pawła (tramwaje 10, 3, 15, 33, 74, autobusy: 102, 103, 104, 107, 109, 122, 144, 142, 132, 127)

Fundacja Katarynka zapewnia odbiorniki ze słuchawkami do odsłuchania audiodeskrypcji.

Rezerwacja biletów i odbiorników przez Fundację Katarynka pod adresem: rezerwacje@adapter.pl lub pod numerem 725 211 301 lub 797 122 452. Dla osób z niepełnosprawnością oraz asystentów cena biletu to 6 zł. Bilety będzie można odebrać w kasie kina. Bilety można też kupić w kasie w cenie 24 zł.

O FILMIE:
Patryk włamuje się do domku w małym mieście. Wyrok sądu nakazuje mu prace społeczne w puckim hospicjum, gdzie poznaje niezwykłego ks. Jana Kaczkowskiego. Duchowny angażuje młodych chłopaków z zawodówki, na pozór twardych buntowników, w pomoc śmiertelnie chorym. W swojej pracy skupia się na bliskości, czułości i walce o relacje z drugim człowiekiem. Uczy empatii. A czyni to z hurtową ilością humoru, czym zyskuje ogromną popularność. Niedługo później Jan sam staje się pacjentem swojego hospicjum. Patryk zostaje postawiony w sytuacji, która zmieni całe jego życie.

Projekt „Adapter. Kino bez barier. Przegląd filmów dostępnych dla wszystkich” dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Dofinansowano również ze środków PFRON w dyspozycji Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej we Wrocławiu. Projekt jest dedykowany osobom z orzeczeniem o niepełnosprawności.