Spektakl. #Otagowani Prapremiera spektaklu dla niewidomych i słabowidzących. 29.04. o godz. 11:00 i 19:00. Radio Łódź.

#Otagowani – prapremiera na żywo z Małej Sceny Teatru Powszechnego w Łodzi.

29 kwietnia Teatr Powszechny w Łodzi zaprezentuje 68. premierę „Teatru dla niewidomych i słabo widzących”. Odbędzie się transmisja na żywo na antenie Radia Łódź – prosto z Małej Sceny przy Legionów 21.
Spektakl – jak wszystkie w ramach unikatowego cyklu dla osób z dysfunkcją wzroku – społecznie wyreżyserowała Ewa Pilawska, dyrektor Teatru Powszechnego w Łodzi i twórczyni projektu.

Sztuka Dave’a Deveau pokazuje współczesną rzeczywistość.
„Grupa 17-latków z tak zwanych dobrych domów spotyka się na imprezie. Gdy jedna z dziewczyn traci przytomność, jej przyjaciele postanawiają zabawić się jej kosztem. Na czole umieszczają jej wulgaryzm, następnie robią serię zdjęć w seksualnych pozycjach. Później wszystko wrzucają do sieci i do mediów społecznościowych. Zdjęcia obiegają cały świat. Nagle anonimowa postać bez swojej zgody i wiedzy przeżywa niewyobrażalne upokorzenie i doświadcza ogromnego hejtu. Zostaje napiętnowana” – mówi Ewa Pilawska.

Transmisja na żywo 29.04.2021 o godz. 11:00.

Retransmisja 29.04.2021 o godz. 19:00.

O projekcie „Teatr dla niewidomych i słabo widzących”:

Od 2005 roku w Teatrze Powszechnym w Łodzi realizowany jest autorski projekt Ewy Pilawskiej pt. „Teatr dla niewidomych i słabo widzących”. Został powołany przy współpracy z Panią Teresą Wrzesińską, prezes Okręgu Łódzkiego Polskiego Związku Niewidomych.

Spektakle realizowane w ramach cyklu przygotowywane są specjalnie z myślą o osobach z niepełnosprawnościami wzroku, duży nacisk kładziony jest na szczegóły dźwiękowe, czytane są wszystkie didaskalia (w każdym spektaklu wprowadzona jest postać didaskaliusza, który czyta informacje na temat wyglądu postaci lub przestrzeni, w której rozgrywa się akcja).