Projekty - Sport

Sport na ucho – udostępnianie imprez sportowych dla kibiców ze szczególnymi potrzebami.

To projekt, który ma na celu udostępnianie imprez sportowych dla niewidomych kibiców dzięki audiodeskrypcji. Realizowany jest we Wrocławiu.

Za nami kolejna edycja projektu, która tym razem skoncentrowała się na żużlu. Dzięki dofinansowaniu z Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej udało się dostosować do potrzeb kibiców z niepełnosprawnością wzroku trzy mecze na Stadionie Olimpijskim we Wrocławiu.

To jednak nie wszystko, bo wartością dodaną do tego projektu, stał się podręcznik przybliżający zagadnienia związane z dostępnością wydarzeń sportowych, dla kibiców ze szczególnymi potrzebami. Staraliśmy się zebrać w nim to, co najważniejsze i zapisać to w formie najprostszej z możliwych.

Mamy nadzieję, że ta niewielka publikacja naświetli czytelnikom podstawowe zagadnienia związane z dostępnością, najczęstsze problemy jakie się w tym obszarze pojawiają i podsunie podpowiedzi, jak sobie z nimi poradzić. Aby nadać jej walor praktyczny, do współpracy przy jej tworzeniu zaprosiliśmy naszych audiodeskryptorów i kibiców z niepełnosprawnością, którzy z ich pracy korzystają na meczach.

Właściciele klubów, kibice, sportowi działacze i pasjonaci działający na rzecz dostępności – to potencjalni odbiorcy naszej publikacji. Jeśli w swym mocno wypełnionym kalendarzu, znajdziecie pół godziny na jej przestudiowanie, z pewnością nie będzie to czas tracony.

Podręcznik w formie PDF, dostępny do pobrania tutaj.

Projekt jest realizowany ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w dyspozycji Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej we Wrocławiu.