Projekty - Edukacja

Bajka bez barier – terapia dotykiem. Sensoryczne warsztaty dla młodzieży.

Wierzymy w to, że wszyscy mogą tworzyć, a projekt “Bajka Bez Barier” jest tego najlepszym przykładem.

Niezależnie od tego czy słabo widzisz, czy nie słyszysz najlepiej, to jednak nie wyklucza Cię z czynnego udziału w kulturze.

W czasie kilkutygodniowych warsztatów niepełnosprawna młodzież, którą zaprosiliśmy do udziału w projekcie stworzyła animowaną bajeczkę o zwierzętach na podstawie wierszy Jana Brzechwy. Żeby było trudniej, dzieciaki głuche i słabosłyszące tworzyły ścieżkę dźwiękową do tej produkcji, a dzieci słabowidzące  przygotowały scenografię i postacie poszczególnych bohaterów.

Oczywiście nie byłoby to możliwe gdyby nie współpraca z profesjonalistami, ale także w przypadku dzieci pełnosprawnych ich pomoc byłaby niezbędna. Towarzyszyli nam fantastyczni muzycy z wrocławskiego zespołu Hurt i Fundacja Alarm Cykliczny. Wspierali nas również graficy i animatorzy skupieni wokół pracowni ACZTERY i Fundacja Hasco-Lek.

Szczegółowe informacje na temat projektu, zdjęcia i filmy z warsztatów znaleźć można na stronie www.bajkabezbarier.pl

Mecenasem tego niezwykłego przedsięwzięcia było Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego.