Projekty - Kultura

Europejska Noc Literatury 2020. Dostępne wydarzenie literackie.

Europejska Noc Literatury 2020, dawny szpital przy ul. Wiśniowej we Wrocławiu. Po lewej aktorka siedzi w fotelu, czyta fragment tekstu. W centrum tłumaczka polskiego języka migowego przekłada czytany tekst.Razem ze Strefą Kultury Wrocław w 2020 r. ponownie zaprosiliśmy osoby z niepełnosprawnościami wzroku i słuchu na Europejską Noc Literatury.

Edycja 2020 odbyła się na wrocławskim osiedlu Powstańców Śląskich pod hasłem Podróż.

Odbyły się dwa spacery: z audiodeskrypcją oraz z tłumaczeniem na Polski Język Migowy.

Spacer z audiodeskrypcją po osiedlu Powstańców Śląskich połączony z wizytą na trzech czytaniach Europejskiej Nocy Literatury poprowadził przewodnik Szymon Maraszewski.

Spacer z tłumaczeniem na PJM również połączyliśmy z czytaniem fragmentu książki z tłumaczeniem PJM. Wycieczkę poprowadził w PJM Piotr Peciakowski, tłumaczenie migowe zapewniła Elżbieta Resler.

Spacer zacznie się 29 sierpnia 2020 o godzinie 15:30. O 17:00 wejdziemy na czytanie książki z tłumaczeniem na PJM.

Przed wydarzeniem Fundacja Katarynka przeprowadziła cykl szkoleń dla pracowników i wolontariuszy Strefy Kultury Wrocław, na których uczestnicy poznali zasady savoir vivre wobec osób z niepełnosprawnościami sensorycznymi, a także ćwiczyli umiejętności związane z tworzeniem dostępnego programu instytucji kultury.

Spacery odbyły się w ramach projektu „Europejska Noc Literatury – czytanie bez barier” realizowanego przez Strefę Kultury Wrocław.

Projekt ten dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.