Zapraszamy na konferencję prasową projektu AudioMovie

Z przyjemnością zapraszamy Państwa na konferencję prasową projektu AudioMovie. Konferencja odbędzie się w Warszawie 25 stycznia o godzinie 17.00 w Kinie Elektronik (ul. Generała Zajączka 7). W ramach konferencji zaprezentujemy działanie aplikacji AudioMovie. Po konferencji odbędzie się pokaz filmu „Twój Vincent” – pierwszego w Polsce filmu, który będzie można zobaczyć z audiodeskrypcją w systemie AudioMovie. http://audiomovie.pl/

Partnerzy wydarzenia: Kino Elektronik, Narodowe Centrum Kultury, Next Film.
Kontakt: kontakt@audiomovie.pl, 601330581

O AudioMovie

Część osób w Polsce nie chodzi do kina, ponieważ nie nadążają czytać napisów (dyslektycy i osoby starsze). Inne nie chodzą do kina ze względu na niepełnosprawność wzroku, ponieważ kina często nie posiadają odpowiedniego
sprzętu, by osoby niewidome/słabowidzące mogły odsłuchać audiodeskrypcji.
AudioMovie to innowacyjna w skali światowej aplikacja. Umożliwia odtwarzanie na smartfonach alternatywnych ścieżek lektorskich w kinie lub telewizji. Pozwala cieszyć się filmem osobom niewidomym, seniorom lub obcokrajowcom. Podczas seansu mogą oni słuchać audiodeskrypcji, wersji lektorskiej lub dubbingu w dowolnym języku.
Właśnie to jest najbardziej ekscytujące w naszym rozwiązaniu – dajemy możliwość osobom o różnych potrzebach współuczestniczenia i współprzeżywania. Razem. Niezależnie od (nie)pełnosprawności, (nie)znajomości języka czy wieku. AudioMovie sprawia, że kino jest dostępne dla wszystkich. Projekt AudioMovie jest finalistą konkursu UPC Digital Imagination Challenge, w którym zajął trzecie miejsce.

Partnerzy projektu: Fundacja Siódmy Zmysł <http://www.siodmyzmysl.org/>, Instytut Technik Innowacyjnych <http://www.ibemag.pl/>, Uniwersytet Jagielloński <http://www.uj.edu.pl/>, Fundacja Na Rzecz Rozwoju Audiodeskrypcji „Katarynka” <http://fundacjakatarynka.pl/>, Centrum Transferu Technologii EMAG Sp. z o.o oraz Kino Pod Baranami <http://www.kinopodbaranami.pl/>.
Projekt został zrealizowany w ramach programu Innowacje Społeczne finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju <http://www.ncbr.gov.pl/>.

Więcej informacji o AudioMovie:
Gazeta Wyborcza – Kraków <http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22846789,audiomovie-audiodeskrypcja-na-smartfon-i-sluchawki.html>
Portal in-Kraków <https://in-krakow.pl/news-details/kina-dla-niewidomych-dzieki-krakowskim-naukowcom/5a576ab27c4a8bba0cf263ab>