Zapraszamy do 3. edycji projektu „Adapter w Szkole”

Zapraszamy do trzeciej edycji projektu „ADAPTER w Szkole”. To wyjątkowy projekt, który dzięki audiodeskrypcji i napisom oraz tłumaczeniu migowemu wspiera nauczanie uczniów z dysfunkcjami słuchu i wzroku, a także otwiera nowe możliwości przed tymi, którzy szukają ciekawych wyzwań w pracy pedagogicznej.

W poprzednich edycjach projektu wzięło udział wiele szkół z całej Polski. Były to zarówno specjalne ośrodki szkolno-wychowawcze, jak i szkoły masowe i integracyjne. Pracując nad kolejną częścią projektu, wzięliśmy pod uwagę informacje zwrotne otrzymane od nauczycielek i nauczycieli korzystających z ADAPTERA. Nasza propozycja jest wyjściem naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom pedagogów.

ADAPTER oferuje:

– bezpłatny dostęp online do filmów z audiodeskrypcją i napisami na portalu www.adapter.pl,

– fotosy, opisy postaci aktorów i inne multimedialne materiały filmoznawcze z audiodeskrypcją i napisami,

– warsztaty filmoznawcze dla uczniów z wykorzystaniem audiodeskrypcji i napisów, przeprowadzane w szkołach przez naszych ekspertów. Warsztaty są bezpłatne.

Zapraszamy do bezpłatnego korzystania z portalu ADAPTER.PL. Nie ma potrzeby logowania się, wystarczy dostęp do internetu.

Projekt jest dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Fundacji PKO BP.

ADAPTER W SZKOLE – FILMOWA BAZA EDUKACYJNA

Na stronie www.adapter.pl znajduje się ok. 200 filmów i materiałów filmoznawczych, w tym adaptacje filmowe lektur szkolnych, z których można korzystać podczas prowadzenia zarówno lekcji języka polskiego, historii czy zajęć filmowych.

Wśród adaptacji lektur są m.in.: Akademia Pan Kleksa cz.1 i cz.2, Szatan z siódmej klasy, Pan Samochodzik i niesamowity dwór, Latające maszyny i Pan Samochodzik, , W pustyni i w puszczy, Magiczne drzewo, Przyjaciel wesołego diabła, Krzyżacy, Pan Tadeusz, Test Pilota Pirxa, Podróże Pana Kleksa, Gwiazda Kopernika, Dziewczyna i chłopak, Potop Redivivus, Wesele, Pan Wołodyjowski cz.1, Pan Wołodyjowski cz.2.

Dla młodzieży gimnazjalnej i ponadgimnazjalnej proponujemy filmy z dostosowaniem m.in.: Czarny czwartek, Człowiek z marmuru, Człowiek z żelaza, Jesteś Bogiem, Mój Nikifor, Obława, Pianista, Rejs, trylogia Trzy kolory czy W ciemności. Baza filmów jest bardzo bogata i obejmuje zarówno pozycje z klasyki kina, jak i produkcje współczesne.

Proponujemy także filmy przydatne w edukacji przyrodniczej – cykl „Poznaj swoją naturę”: Ptasi raj, Żubry z poligonu, Bieszczadzkie tropy, Ssaki morskich fal.

Zapraszamy do kontaktu: fundacja.katarynka@gmail.com lub pod numerem telefonu 797 122 452.