Włączamy się w obchody 100-lecia niepodległości Polski

Z radością informujemy, że nasz projekt „ADAPTER. Historyczna edukacja filmowa dla niewidomych i niesłyszących” uzyskał pozytywną ocenę i został dofinansowany w ramach programu dotacyjnego „Niepodległa”. Znaleźliśmy się w gronie 218 projektów, które zostały wyłonione z ponad 2500!

Działania w naszym projekcie mają na celu włączenie młodzieży i dorosłych z niepełnosprawnościami sensorycznymi  w obchody 100-lecia odzyskania niepodległości i budowania poczucia wspólnoty. Dostosujemy wybitne ekranizacje dzieł sztuki z cyklu „Historia w ożywionych obrazach”, udostępnimy je na portalu ADAPTER.PL i przeprowadzimy warsztaty edukacyjne w ośrodkach szkolno – wychowawczych oraz w Centrum Historii Zajezdnia we Wrocławiu. W projekcie partnerują nam: Wytwórnia Filmów Dokumentalnych i Fabularnych w Warszawie oraz Ośrodek „Pamięć i Przyszłość” we Wrocławiu. Mamy nadzieję, że wzbogacenie filmowej edukacji historycznej o dostosowania audiodeskrypcji i tłumaczenia migowego pozwoli naszej grupie odbiorców i odbiorczyń poszerzyć wiedzę historycznej o Polsce i przeżyć z nami wspólnie coś wartościowego. Więcej informacji o programie: www.niepodlegla.gov.pl