Warsztaty z audiodeskrypcji w Teatrze Chorea

W dniach 10-11 czerwca przeprowadziliśmy warsztaty z audiodeskrypcji teatralnej w łódzkim teatrze Chorea. Warsztaty odbyły się w Fabryce Sztuki – łódzkim centrum artystycznych wydarzeń stworzonym przez Teatr Chorea z Łódź Art Center. W zajęciach uczestniczyły aktorki i reżyserki teatru, które przez dwa dni uczyły się tworzenia audiodeskrypcji, po to, by w przyszłości uczynić spektakle ich teatru dostępnymi dla osób niewidomych. Tworzyliśmy audiodeskrypcję do plakatów teatralnych, opisywaliśmy bohaterów spektakli, by na końcu zmierzyć się z fragmentem przedstawienia.

Chorea to awangardowy teatr, który poszukuje inspiracji w starożytnej Grecji i próbuje przy pomocy współczesnych środków wyrazu pokazać to, co w dziedzictwie starożytności jest ponadczasowe. Już wkrótce spektakle, które w nowatorski sposób łączą śpiew, słowo i gest w jednolitą całość, będą w teatrze dostępne dla osób niewidomych. Warto zatem wybrać się do Łodzi!