Warsztaty tworzenia audiodeskrypcji. II EDYCJA

21-22 listopada, to data jaką powinien zanotować sobie w terminarzu każdy, kto chciałby spróbować swych sił w dziedzinie audiodeskrypcji. Fundacja Katarynka organizuje szkolenie z tworzenia opisów filmowych połączone z warsztatami, na których praktycznie zmierzymy się z tematem audiodeskrypcji. Podczas warsztatów poznają Państwo podstawy sztuki audiodeskrypcji, techniki tworzenia opisów do dzieł audiowizualnych, przećwiczymy również samodzielne tworzenie skryptów. Ćwiczenia obejmują także pracę w studiu nagraniowym, gdzie od kuchni będzie można zobaczyć proces przygotowania i wdrażania audiodeskrypcji do filmu. Na kurs zapraszamy redaktorów portali internetowych z multimediami, dziennikarzy, polonistów, tłumaczy audiowizualnych, twórców filmowych i humanistów. Szczegółowy opis i plan zajęć – poniżej.

AUDIODESKRYPCJA FILMOWA – SZKOLENIE (21-22 listopada 2015)

2-dniowy kurs we Wrocławiu z podstaw audiodeskrypcji  oraz zajęcia praktyczne.
Zajęcia odbędą się w weekend w godzinach 10.00-16.00

Dzień I:

• Odbiorca Audiodeskrypcji – specyfika dysfunkcji wzroku i potrzeby niewidomych i słabowidzących osób;
  • Podstawy Audiodeskrypcji – zastosowanie w różnych dziedzinach sztuki oraz zasady tworzenia
  • Co i jak opisywać – przykłady z Polski i Zagranicy
  • Audiodeskrypcja filmowa- zasady tworzenia, przykłady

Dzień II:

• Baza językowa, słownictwo, opisy – zajęcia praktyczne
  • Warsztaty tworzenia skryptów z użyciem dedykowanego programu komputerowego
  • Praktyczne zajęcia z emisji głosu
  • Praca z mikrofonem, studio nagrań – ostatni etap tworzenia audiodeskrypcji

Po kursie w ramach praktyk, absolwenci  samodzielnie stworzą audiodeskrypcję do wybranego filmu. Teksty trafią do trenerów, którzy zredagują i ocenią je pod kątem językowym i merytorycznym. Spośród autorów najlepszych skryptów wyłonimy osoby, które zaprosimy do współpracy przy projekcie ADAPTER – mającym na celu tworzenie audiodeskrypcji do filmów.

Po ukończeniu kursu,  jego uczestnicy będą umieli posługiwać się profesjonalnym oprogramowaniem do tworzenia audiodeskrypcji oraz poznają podstawowe zasady jej tworzenia. Zdobędą wiedzę na temat pracy głosem przy nagrywaniu dodatkowych ścieżek lektorskich i dowiedzą się jak kompleksowo przystosować film dla osób niewidomych i słabowidzących.

Całkowity koszt warsztatów to: 300 zł

Decyduje kolejność zgłoszeń. Ilość miejsc ograniczona

Zgłoszenia prosimy wysyłać mailowo na adres: fundacja.katarynka@gmail.com