The World Games 2017 bez barier

Już za niecały miesiąc we Wrocławiu zagoszczą 10. Światowe Igrzyska Sportowe The World Games 2017 (20-30 lipca 2017). Będzie to święto sportu, na które Wrocław przygotowywał się od dłuższego czasu. Igrzyska bez barier to nie tylko dostosowana infrastruktura obiektów sportowych oraz tańsze bilety dla osób z niepełnosprawnością i ich opiekunów, ale także audiodeskrypcja dla kibiców niewidomych i słabowidzących.
Audiodeskrypcja przygotowywana będzie przez naszą Fundację i dostępna w wielu miejscach. Osoby z dysfunkcją wzroku będą mogły wysłuchać komentarza sportowego podczas wybranych zawodów. Są to: futbol amerykański, piłka ręczna plażowa, kajak polo, fistball, frisbee, kickboxing, korfball, lacrosse, muaythai, jazda szybka na wrotkach, żużel i wspinaczka sportowa. Audiodeskrypcja będzie także dostępna podczas ceremonii otwarcia i zamknięcia igrzysk.
Komentarz będzie rozsyłany drogą radiową, więc każdy będzie miał do niego nieograniczony i swobodny dostęp. Wystarczy przynieść ze sobą małe radio lub smartfon z słuchawkami, a następnie ustawić je na częstotliwość podaną przez organizatorów.

Oto lista dyscyplin sportowych wraz z terminem i miejscem rozgrywek oraz częstotliwością audiodeskrypcji:
FUTBOL AMERYKAŃSKI – 22 lipca i 24 lipca, Stadion Olimpijski, al. Ignacego Jana Paderewskiego, częstotliwość 96,8 FM
PIŁKA RĘCZNA PLAŻOWA – 26 lipca, 27 lipca, 28 lipca i 29 lipca, Pola Marsowe, al. Ignacego Paderewskiego, częstotliwość 96,8 FM
KAJAK POLO – 30 lipca, Pływalnia Orbita, ul. Wejherowska 34, częstotliwość 94,4 FM
FISTBALL – 25 lipca, Stadion Oławka, Na Niskich Łąkach 8, częstotliwość 96,8 FM
FRISBEE – 23 lipca, Pola Marsowe, al. Ignacego Paderewskiego, częstotliwość 96,8 FM
KICKBOXING – 26 lipca, 27 lipca, Hala Orbita, ul. Wejherowska 34, częstotliwość 94,4 FM
KORFBALL – 25 lipca, Centrum Sportowe WKK, ul. Czajcza 19, częstotliwość 94,4 FM
LACROSSE – 30 lipca, Stadion Oławka, Na Niskich Łąkach 8, częstotliwość 96,8 FM
MUAYTHAI – 28 lipca, Hala Orbita, ul. Wejherowska 34, częstotliwość 94,4 FM
JAZDA SZYBKA NA WROTKACH – 21 lipca, 24 lipca, 29 lipca, Park Tysiąclecia, częstotliwość 96,8 FM (21.07 i 29.07), częstotliwość 94,4 (24.07) FM
ŻUŻEL – 29 lipca, Stadion Olimpijski, al. Ignacego Jana Paderewskiego, częstotliwość 96,8 FM