TEDx Wrocław, czyli idee warte propagowania

TEDx Wrocław, czyli idee warte  propagowania

TEDxWroclaw to niezależna inicjatywa non profit w duchu konferencji TED, której celem jest popularyzacja Idei Wartych Rozpowszechniania we Wrocławiu. Fundacja KATARYNKA została zaproszona do pokazania uczestnikom świata osób z dysfunkcją wzroku. Będziecie mogli nas spotkać w Sklepie Dobroczynności, czyli w Open Heart Store. To specjalny sklep w którym za towar płaci się dobrymi uczynkami. Klienci sami wybiorą, na jaki rodzaj dobroczynności są gotowi.

Tegoroczne wydarzenie TEDxWroclaw, organizowane wspólnie z Teatrem Muzycznym Capitol, będzie połączeniem wystąpień inspirujących mówców w formacie TED Talk z elementami musicalu. Roboty, teatr w chmurze, slow sex i wiele innych tematów, a na dokładkę – musical. Na deskach Teatru Muzycznego Capitol wystąpią m.in. Robert Biedroń i Olga Malinkiewicz. Wydarzenie odbywa się w języku angielskim.

Szczegółowy program wydarzenia:

Myśl przewodnia wydarzenia: Break The Silence, czyli przełam ciszę, oznacza odwagę w poruszaniu tematów, których brakuje w publicznej debacie. Na scenie Capitolu ciszę przełamie 12 mówców – ekspertów ze świata polityki, nauki i kultury. Wśród nich:

•  Robert Biedroń, prezydent Słupska, na własnym przykładzie opowie, czy inna polityka jest możliwa,
  • Olga Malinkiewicz, wybitna polska fizyczka, przybliży zagadnienia tanich źródeł energii i zastosowania perowskitów,
  • Michał Mikulski, założyciel EGZOTech-u − nagradzanego na całym świecie startupu, pokaże, jak działają jego roboty, które wspomagają prace lekarzy,
  • Marta Sochocka, immunolog, odkryje przed nami, jaki wpływ na nasz mózg ma cukier.
  • Aleksandra Malinowska, arabistka, autorka bloga Bliski Wschód z bliska, opowie o kryzysie migracyjnym,
  • Marta Niedźwiecka, pierwsza w Polsce certyfikowana sex coach, współautorka książki „Slow sex. Uwolnij miłość”, zaprezentuje nowe podejście do intymności,
  • Wojciech Cichoń, poeta, zabierze w podróż do świata slamu poetyckiego
  • Teo Dumski otworzy wrota swojego Teatru w Chmurze,
  • Iza Moczarna-Pasiek, artystka i feministka, przełamie tabu związane ze starzeniem się,
  • Ivan Hernandez opowie, czego nauczyło go o życiu i biznesie bycie akrobatą latających trapezów,
  • Krzysztof Lis odkryje tajniki bycia liderem,
  • Jakub Kuś odkryje ciemne strony sieci.

Sklep Dobroczynności

Poza wystąpieniami prelegentów i musicalem w trakcie przerw na gości będą czekać także atrakcje  przygotowane wspólnie z partnerami wydarzenia oraz sesje networkingowe. Jednym z projektów towarzyszących jest Open Heart Store. To specjalny sklep w którym za towar płaci się dobrymi uczynkami. Klienci sami wybiorą, na jaki rodzaj dobroczynności są gotowi. Projekt wspiera działalność fundacji Katarynka, która zajmuje się współpracą z osobami niesłyszącymi i niewidomymi.

Za pośrednictwem tej strony www.breakthesilence.pl można nabyć bilety na wydarzenie. Aktualna tańsza pula biletów wygasa 15 czerwca.

Wydarzenie odbywa się w języku angielskim.

Szczegółowy program

NETWORKING MORNING: 9.30
SESSION 1: 11.00
•    Krzysztof Lis: Leadership – applied superpowers
•    Jakub Kuś: Dark Side of the Web
•    Marta Sochocka: Sugar can change your mind

BREAK 1: 12.10: networking, discussions, activities and attracions

SESSION 2: 12.55
•    Teo Dumski & The Cloud Theatre: Tech is a Being
•    Michał Mikulski: Hacking the nervous system for physiotherapy
•    Olga Malinkiewicz: Thanks to perovskites you will throw away your chargers. It’s  as clear as (sunny) day!

BREAK 2: 13.55: networking, discussions, activities and attractions

SESSION 3: 15.25
•    Wojciech Cichoń: Breaking the Silence Barrier
•    Aleksandra Malinowska: The future of dialogue between the East and the West
•    Robert Biedroń: Is new kind of politics possible?

BREAK 3: 16.20: networking, discussions, activities and attractions

SESSION 4: 17.05
•    Iza Moczarna-Pasiek: You are never too old to dream
•    Marta Niedźwiecka: Slow Sex – set your love free