Teatralna Maszyna Pszczyna z audiodeskrypcją i tłumaczeniem migowym!

W imieniu organizatorów i własnym zapraszamy do Pszczyny na spektakle teatralne z audiodeskrypcją i tłumaczeniem migowym. W dniach 1 – 3 czerwca 2018 Festiwal Teatralna Maszyna Pszczyna udostępnia wydarzenia dla widzów z niepełnosprawnością słuchu i wzroku.

Bilety na pokazy są bezpłatne. Obowiązuje rezerwacja miejsc pod adresem email: sekretariat@pckul.pl oraz numerem telefonu 512 234 538 .

Program festiwalu:

Piątek 1 czerwca. O godzinie 17:30 odbędzie się spektakl pod tytułem „Camille” w reżyserii Kamili Klamut. Na wydarzenie zapraszamy do  sali widowiskowej Pszczyńskiego Centrum Kultury, ul. Piastowska 1. Pół godziny przed spektaklem będzie można poznać przestrzeń i  scenografię do spektaklu.

Sobota 2 czerwca. O godzinie 20:00 odbędzie się spektakl „Witaj w moim domu. Medytacja o Kobiecie z Wydm”, którą prezentuje Fundacja Zarzewie. Spektakl odbędzie się w  byłej pralni Szpitala przy ul. Antesa 11. Pół godziny przed spektaklem odbędzie się zwiedzanie przestrzeni i dotykanie scenografii do spektaklu.

Niedziela 3 czerwca. O godzinie 19:00 odbędzie się spektakl „Ghost Dance” wystawiany przez Teatr Brama. Na wydarzenie zapraszamy do  sali widowiskowej Pszczyńskiego Centrum Kultury, ul. Piastowska 1. Pół godziny przed spektaklem odbędzie się zwiedzanie przestrzeni i dotykanie scenografii do spektaklu.

Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronie: http://teatralnamaszyna.pl/dostepnosc/

Wszystkie niezbędne informacje można uzyskać pod numerem telefonu 512 234 538. Zapraszamy do kontaktu!

Zaproszenie w tłumaczeniu na język migowy znajduje się tu: https://www.youtube.com/watch?v=FCB27TewFyw

Koniecznie zapytaj obsługi festiwalu o warsztaty teatralne pod tytułem  Nie widzę przeszkód, systemy płatności Bilet Na Kaucję oraz Pay What You Want. Poproś o pomoc w odtworzeniu plików dźwiękowych zawierających szczegóły projektu Maszyna Bez Ucha. U obsługi festiwalu również wszystkie szczegółu dotyczące poszczególnych udostępnień. Pamiętaj, jesteśmy przygotowani na Twoją obecność, jesteś naszym gościem!

Opisy spektakli:

„Camille”. Opis znajdziecie Państwo w pliku dźwiękowym pod linkiem http://l.ead.me/batn0k

„Witaj w moim domu. Medytacja o Kobiecie z Wydm”.  Spektakl powstał w oparciu o historię zapisaną w powieści Kobieta z wydm, autorstwa japońskiego pisarza Kōbō Abe. Inspiracją dla adaptacji stała się magiczna przestrzeń interakcji między bohaterami książki. Opowieść pisana na piasku, wyrażona językiem ciała, ruchu i gestu. Skupiona na historii więzi między kobietą i mężczyzną, lecz poza fabularnym i logicznym przebiegiem zdarzeń. Doświadczenie poza logiką i relacja, w swej własnej intymnej naturze. Spektakl Witaj w moim domu. Medytacja o kobiecie z wydm jest próbą przeniesienia widza w moment poza czasem, w myśl, że dostępna jest nam przestrzeń tylko tu i teraz. Subtelne interakcje, osadzone w przestrzeni sceny inspirowanej fotografiami Shōjiego Uedy, roztaczają również pejzaż emocjonalny. W którym momencie rodzi się więź? Jaką naturę ma ludzka potrzeba bliskości?

„Ghost dance”.  Taniec ducha był rytuałem, będącym wyrazem głębokiego kryzysu cywilizacyjnego Indian w Ameryce Północnej pod koniec XIX wieku, gdy cywilizacja zachodnia zdominowała życie Indian. Zakazany taniec wykonywano w nadziei na Wielką Przemianę, która miała być końcem obecnego świata. W beznadziei czasów tańczono wierząc, że los się odmieni. Taniec został skutecznie zabroniony, co wiązało się z haniebną eksterminacją ludności i wymarciem kolejnej kolebki cywilizacji. Był to jeden z wielu krzyków rozpaczy wobec rozprzestrzeniającej się fali okrucieństwa kapitalizmu. Spektakl jest symbolicznym przywołaniem rytuału w obronie wymierających wartości. Jest to nasz akt nadziei w czasach, gdy kolejny obrót koła historii wydaje się nie do zatrzymania. Każde pokolenie wymaga poświęceń i sztandarów wartości, które biją w rewolucyjnych sercach naiwnych idealistów. Od wielu lat rewolucja w umysłach jest strażnicą i manifestem wartości w obronie mniejszości. Wpisujemy się w mniejszość, która swój głos musi podnieść w obronie samych siebie. „Ghost dance” jest działaniem muzyczno – teatralnym. Spektakl inspirowany twórczością własną oraz Allena Ginsberga, Patti Smith, twórczością ludową wymierających cywilizacji i manifestami antykapitalistycznymi.

Projekt Maszyna Bez Ucha udostępnia program wydarzeń Teatralnej Maszyny Pszczyna osobom z niepełnosprawnościami słuchu i wzroku.