Warsztaty wyobraźni. Bajka Bez Barier

Niezależnie od tego czy słabo czy słabo widzisz, czy może nie słyszysz najlepiej, to jednak nie wyklucza Cię z czynnego udziału w kulturze. Wierzymy w to, że wszyscy mogą tworzyć, a projekt „Bajka Bez Barier” jest tego najlepszym przykładem. W czasie kilkutygodniowych warsztatów niepełnosprawna młodzież, którą zaprosiliśmy do udziału w projekcie stworzyła animowaną bajeczkę o zwierzętach na podstawie wierszy Jana Brzechwy. Żeby było trudniej, dzieciaki głuche i słabosłyszące tworzyły ścieżkę dźwiękową do tej produkcji, a dzieci słabowidzące  przygotowały scenografię i postacie poszczególnych bohaterów. Oczywiście nie byłoby to możliwe gdyby nie współpraca z profesjonalistami, ale także w przypadku dzieci pełnosprawnych ich pomoc byłaby niezbęda. Towarzyszyli nam fantastyczni muzycy z wrocławskiego zespołu Hurt i Fundacja Alarm Cykliczny. Wspierali nas również graficy i animatorzy skupieni wokół pracowni ACZTERY i Fundacja Hasco-Lek. Mecenasem tego niezwykłego przedsięwzięcia było Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Szczegółowe informacje na temat projektu, zdjęcia i filmy z warsztatów znaleźć można na stronie www.bajkabezbarier.pl

Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego (logotyp)