Sport bez Barier – Audiodeskrypcja na meczach we Wrocławiu

Od 2012 roku wspólnie z Gminą Wrocław organizujemy audiodeskrypcję sportową podczas meczów Śląska Wrocław na Stadionie Miejskim we Wrocławiu. Nasi audiodeskryptorzy, to doświadczeni dziennikarze sportowi, którzy na żywo przez 90 minut relacjonują każdy ruch i akcję na murawie niewidomym i słabowidzącym kibicom.

Od 2013 roku kolejną dyscypliną sportową dostępną dla kibiców z dysfunkcją wzroku jest koszykówka. Hala Orbita wypełnia się po brzegi podczas meczów koszykarskiego Śląska.  Nasi audiodeskryptorzy brawurowo opisują błyskawiczne akcje na parkiecie. Częstotliwość to 97 fm.

WTS Betard Sparta Wrocław była pierwszym klubem w najlepszej Żużlowej Lidze Świata, który wprowadził na stadion audiodeskrypcję. Kibice z dysfunkcją wzroku mogli słuchać na stadionie dopasowanej do ich potrzeb radiowej relacji już w 2014 roku. Usługa była również dostępna rok później, dopóki nie zamknięto na czas remontu Stadionu Olimpijskiego. W 2017 roku, po powrocie żużlowców Betard Sparty Wrocław na wyremontowany Nowy Olimpijski, wróciła też audiodeskrypcja i tak będzie również w sezonie 2018. Wystarczy mieć ze sobą przenośne radio lub telefon wyposażony w tuner ustawiony na 97,0 FM i słuchawki. Relacja startuje wraz z rozpoczęciem oficjalnej prezentacji drużyn przed zawodami i kończy się po ostatnim biegu.