Ogród Wyobraźni. ZOO bez Barier.

Z nieskrywaną przyjemnością donosimy, że nasz „Ogród Wyobraźni”” ruszył zgodnie z planem 15 pażdziernika 2013r. Tym samym wrocławskie zoo stało się pierwszym w Polsce ogrodem zoologicznym wyposażonym w ścieżkę z audiodeskrypcją. System informatyczny wykorzystywany do nawigacji przygotowała firma FZG SYSTeMS. Jest to zupełnie nowy i prototypowy projekt, dlatego fachowcy z FZG czekają na Państwa opinie i uwagi o działaniu systemu. Zależy nam bowiem na tym, aby był jak najbardziej funkcjonalny i bezawaryjny. Wszelkie sugestie zgłaszać można pod adresem:  info@fzg-systems.com lub numerem telefonu: +48 71 758 83 12

W ramach projektu „ZOO Bez Barier” odbył się również cykl zajęć edukacyjnych dla dzieci i młodzieży z dysfunkcjami sensorycznymi. Zajęcie prowadzone były w dwóch tematach: ŻYCIE NA FARMIE i KUCHNIA ZWIERZĄT. Zajęcia o tyle wyjątkowe, że dawały dzieciakom niepowtarzalną okazję na bardzo bliski kontakt ze zwierzętami. Nieczęsto można bowiem przytulić żółwia, dotknąć skóry węża , czy też zajrzeć do paszczy krokodyla! Jedne z takich zajęć z uczniami ze Specjalnego Ośrodka Szkolno-Wychowawczego przy ul. Kamiennogórskiej ilustrują fotografie.

PRZYPOMINAMY, ŻE ZESTAWY DO ODSŁUCHANIA AUDIODESKRYPCJI SĄ DOSTĘPNE W BIURZE OBSŁUGI KLIENTA PRZY GŁÓWNEJ BRAMIE ZOO. WYPOŻYCZANE SĄ BEZPŁATNIE, ALE POTRZEBNY JEST DO TEGO DOWÓD OSOBISTY LUB INNY DOKUMENT ZE ZDJĘCIEM.

Naszą aplikację można również ściągnąć na smartfony  z androidem i odsłuchiwać w czasie wycieczki po zoo. StenellaNAV dostępna jest bezpłatnie pod TYM ADRESEM.

Skrypty do lekcji:

Lekcja_01