Festiwal Wyobraźni, Film Bez Barier.

Kolejny duży krok na drodze do upowszechniania kultury wśród osób z dysfunkcjami sensorycznymi. W oparciu o najważniejsze tytuły naszej rodzimej kinematografii festiwal ma promować wiedzę o polskiej sztuce filmowej wśród niewidomych i niesłyszących odbiorców. To co wyróżnia nasz Festiwal Wyobraźni to równoległe działanie w dwóch wymiarach: tym rzeczywistym, gdzie pokazywane będą filmy z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących i wirtualnym, gdzie tworzymy specjalną platformę filmową, na której przez internet dostępne będą dostosowane przez nas produkcje. Na początek znajdzie się tam 10 filmów związanych z naszym regionem, a dokładniej z nie istniejącą już Wytwórnią Filmów Fabularnych we Wrocławiu (obecnym Centrum Technologii Audiowizualnych). „Popiół i Diament”, „Miś”, „Kingsajz” „Mój Nikifor”, Jasminum” , „Pora Umierać”, „Chrzest”, „Erratum”, „Wymyk” i „Daas” – to filmy nad którymi już pracujemy, a z czasem na naszej platformie internetowej będą pojawiać się kolejne pozycje. Ale nie tylko komputer i nie tylko przez internet. W ramach festiwalowego tournee odwiedzimy kilka miast Dolnego Śląska i pokażemy nasze filmy w w prawdziwych kinach. O szczegółach informować będziemy na bieżąco na naszych stronach internetowych.

PROJEKT DOFINANSOWANO ZE ŚRODKÓW PFRON BĘDĄCYCH W DYSPOZYCJI URZĘDU MARSZAŁKOWSKIEGO WOJEWÓDZTWA DOLNOŚLĄSKIEGO:

Festiwal Wyobraźni, Film Bez Barier (logotyp) pfron