ADAPTER – kino bez barier. Pokazy filmowe z audiodeskrypcją i napisami

ADAPTER – kino bez barier to projekt Fundacji KATARYNKA realizowany w partnerstwie z Kinem Nowe Horyzonty we Wrocławiu. To cykliczne pokazy filmowe z audiodeskrypcją i napisami dla niesłyszących. Filmy można oglądać co miesiąc, w niedzielę o godz. 16.00. Fundacja zapewnia sprzęt do odbioru audiodeskrypcji. Wystąpienia i spotkania, które towarzyszą pokazom są tłumaczone na język migowy.

ADAPTER – kino bez barier to nasz głos w debacie nad dostępnością kultury dla niepełnosprawnych. Ideą pokazów jest integracja osób pełnosprawnych z osobami z niepełnosprawnościami, młodych z seniorami. Adapter to pokazy ponad granicami, gdzie wszyscy razem możemy poznawać współczesne kino. Audiodeskrypcja seansów jest dostępna na słuchawkach dla tych osób, które tego potrzebują. Osoby niesłyszące mają możliwość czytania napisów. Dla wszystkich cena biletu jest dla taka sama – 6 zł.

Projekt w 2016 roku odbywał się w ramach ESK Wrocław 2016, współfinansowany był ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego.

Mecenasi projektu: Fundacja „Hasco-Lek”, Bank Zachodni WBK

Partnerzy: Kino Nowe Horyzonty, Fundacja Katarynka, Fundacja Kultury Bez Barier

Relacje filmowe z pokazów specjalnych:

Pokaz filmu „Obywatel” i spotkanie z Jerzym Stuhrem, 10 września 2017: https://vimeo.com/236270609

Pokaz filmu „Najlepszy” i spotkanie z Jerzym Górskim, 25 lutego 2018: https://vimeo.com/258848841