„Podróże bliskie i dalekie” – warsztaty w Muzeum Poczty i Telekomunikacji

Serdecznie zapraszamy do Muzeum Poczty  i Telekomunikacji we Wrocławiu na warsztaty dla osób niewidomych i niedowidzących.
Temat zajęć: „Podróże bliskie i dalekie. Historia XIX-wiecznego transportu.”
Data: 8.06.2019 r., godzina 13:00
Miejsce: Muzeum Poczty i Telekomunikacji we Wrocławiu, ul. Krasińskiego 1, 50-954 Wrocław
Zapisy pod numerem telefonu: 71 343 67 65  lub pod adresem mail: sekretariat@muzeum.wroclaw.pl .
Wstęp bezpłatny. Liczba miejsc ograniczona.
O warsztatach: „Podróże bliskie i dalekie”.
Jakie wygody i niewygody, niebezpieczeństwa i przygody – czekały na podróżnych w XIX w? W jaki sposób przemieszczano się na odległość i co zabierano ze sobą w podróż? Zapraszamy na wyjątkowe zajęcia podczas których odkryjemy historię poczty z perspektywy XIX-wiecznych podróży. Przy wykorzystaniu modeli oraz oryginalnych eksponatów poznamy dawne środki transportu takie jak: dyliżans pocztowy oraz furgon. Dowiemy się, jak wyglądały kolejne etapy podróżowania oraz odkryjemy, do czego służyły słupy pocztowe. Opowieści towarzyszyć będą wyjątkowe dźwięki: stukot kół, dźwięk trąbki, uderzenia stempli oraz zgiełk tłoczących się na peronie ludzi – czyli najbardziej charakterystyczne dźwięki, jakie towarzyszyły i nadal towarzyszą instytucji poczty.
Warsztaty przygotowane w ramach współpracy z Fundacją Katarynka.
Wydarzenie odbywa się w ramach projektu Fundacji Katarynka „Kultura dla wszystkich” dofinansowanego z Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Kultura Dostępna”. Projekt dofinansowano ze środków PFRON w dyspozycji MOPS we Wrocławiu.