Petycja do Sejmu w sprawie 100% dostępnej telewizji

Sejm pracuje nad dostępnością telewizji. Organizacje pozarządowe przedstawiły swoje stanowisko. Dziś Głusi, niewidomi i słabosłyszący zaczynają wspólnie akcję petycja: 100% dostępności telewizji w 10 lat! Przyłącz się i Ty!
Zobacz, jak możesz pomóc.

1. Podpisz petycję: http://www.petycjeonline.com/apelujemy_o_100_dostpnoci_telewizji_w_cigu_10_lat

2. Powiedz o petycji znajomym

3. Udostępnij informacje o petycji na Facebooku, napisz artykuł na www

4. Wyślij maila do posłów (adresy e-mail poniżej)

5. Nagraj swój film i włącz się do akcji!

6. Zawsze używaj hasztagów: #tvdlawszystkich, #dostępnatv #podpiszpetycje

7. Bądź z nami w kontakcie. Dołącz do wydarzenia na Facebooku

8. Pamiętaj o dostępności (jak? czytaj poniżej)

Poznaj fakty:`

Zgodnie z prawem telewizje w Polsce muszą zapewnić zaledwie 10% programów z tzw. udogodnieniami – napisami, językiem migowym i audiodeskrypcją.

W Polsce nadawcy nadają średnio 18,5% programów z napisami, audiodeskrypcją, tłumaczeniem migowym (Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji – KRRIT, 2017).

W Europie telewizje publiczne nadają średnio 66% programów z napisami i 13% z audiodeskrypcją (Europejska Unia Nadawców – EBU, 2016).

80% osób, które korzystają z napisów w Wielkiej Brytanii, to osoby słyszące (np. obcokrajowcy, dla których angielski to drugi język, uczący się języka, osoby oglądające telewizję w pubach i innych głośnych miejscach).

Odbiorcy dostępnej telewizji to ok. 5 mln osób z wadami wzroku i słuchu, w tym osoby starsze.

Napisy i audiodeskrypcja nie utrudniają odbioru telewizji pełnosprawnym widzom – można je włączyć i wyłączyć.

Istnieją sprawdzone rozwiązania, które pozwalają dodawać napisy, audiodeskrypcję i tłumaczenia migowe do programów na żywo.

Pamiętaj o dostępności:

Jeśli nagrałeś film – pamiętaj o napisach! Jeśli nagrałeś film w PJM – pamiętaj o napisach dla słyszących :) Zamieszczaj napisy tekstowe na YouTube lub Facebooku. Jeśli nie potrafisz zrobić napisów, poproś o pomoc. Gdy nie ma kto Ci pomóc, po prostu wpisz tekst pod filmem.

Pamiętaj, że osoby niewidome i głuchoniewidome nie odczytują tekstów z obrazków. Jeśli zamieszczasz plansze lub infografiki – zamieść też obok informację tekstową (tekst alternatywny).

Oto maile posłów, którzy pracują nad ustawą:

Przewodnicząca podkomisji: Iwona.Sledzinska-Katarasinska@sejm.pl, Przewodnicząca komisji: Elzbieta.Kruk@sejm.pl Elzbieta.Gapinska@sejm.pl, Joanna.Lichocka@sejm.pl, Urszula.Paslawska@sejm.pl, Dariusz.Piontkowski@sejm.pl, Elzbieta.Zielinska@sejm.pl, Jacek.Swiat@sejm.pl, Joanna.Scheuring-Wielgus@sejm.pl, Anna.Sobecka@sejm.pl,

Możesz też napisać do komisji sejmowej przez formularz na www:

List organizacji w załączniku: AVT-list (1)