Oferta

Fundacja „Katarynka” zajmuje się tworzeniem audiodeskrypcji do filmów, bajek, spektakli teatralnych i do innych sztuk wizualnych jak choćby malarstwo i fotografia. W swoim portfolio mamy m.in. filmy fabularne i dokumentalne, bajki, audiodeskrypcje do meczów piłki nożnej, a także wystawy malarstwa z audiodeskrypcją itp. Zespół „Katarynki” tworzą profesjonalni lektorzy, audiodeskryptorzy, tyflopedagodzy i logopedzi.

Bazując na naszym bogatym doświadczeniu oferujemy:

1) Tworzenie audiodeskrypcji i napisów

Przygotujemy dla Państwa skrypt do filmu, bajki. Opiszemy obrazy na organizowaną przez Ciebie wystawie malarstwa lub fotografii. Nasi lektorzy nagrają audiodeskrypcję w profesjonalnym studiu nagrań i przygotują plik dźwiękowy do montażu. Kompleksowo, szybko i profesjonalnie pomożemy przystosować Ci seans, wystawę czy spektakl do potrzeb osób niewidomych.

Dysponujemy też gotowymi filmami i bajkami z audiodeskrypcją i napisami, które udostępniamy wszystkim zainteresowanym. Udostępniamy również nasze skrypty stworzone przez  audiodeskryptorów fundacji KATARYNKA.

2) Szkolenia z zakresu:

• Kompleksowego tworzenia audiodeskrypcji
  • Pisania i redagowania skryptów
  • Pracy głosem podczas nagrywania audiodeskrypcji

Swoją ofertę kierujemy przede wszystkim do:

• Urzędników z wydziałów kultury w urzędach miejskich i wojewódzkich i innych,
  • Członków organizacji pozarządowych działających na rzecz niepełnosprawnych,
  • Nauczycieli i tyflopredagogów,
  • Właścicieli i pracownikow galerii sztuki, dyrektorów muzeów, kin i teatrów
  • Oraz do wszystkich osób które chciałyby nauczyć się tworzenia audiodeskrypcji

Chcemy rozpowszechniać tą technikę w różnych środowiskach, aby ta stawała się coraz bardziej popularna i przyczyniała się do lepszego odbioru sztuk wizualnych przez osoby z dysfunkcjami wzroku.

Standardowo warsztaty prowadzimy w trybie weekendowym (piątek, sobota, niedziela – w sumie 15 godzin szkoleniowych). Jesteśmy jednak otwarci i dla zainteresowanych chętnie przygotujemy ofertę indywidualną. trenerami na warsztatach są audiodeskryptorzy i lektorzy z naszej fundacji.

Serdecznie zapraszamy do współpracy!